Tech MTI 2020. november. 07. 18:03

Az élőhely hiánya és az erőszakos területvédés miatt bajba kerültek a hegyi gorillák

A kelet-afrikai hegyi gorillák populációjának sűrűbbé válása és az élőhely hiánya miatt csökkent az állomány növekedésének mértéke.

A Virunga-hegységben élő gorillapopuláció csaknem negyven éve növekszik, élőhelyük mérete azonban nem nő – mutatott rá Damien Caillaud, a témában a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

A hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) számának növekedésével az egyes csoportok gyakrabban kerülnek kapcsolatba egymással, ezek a kontaktusok pedig gyakran erőszakot szülnek köztük. Ennek következtében 2000 és 2017 között a fiatal állatok halálozási aránya jelentősen megnövekedett és mintegy felével csökkent az állomány éves növekedési rátája.

A Dian Fossey Gorilla Fund és a Kaliforniai Egyetem tudósai a Ruanda, Uganda és Kongó határán lévő Virunga-hegységben élő hegyigorilla-populációra vonatkozó, az elmúlt ötven évből származó adatokat elemezték. Ezek szerint az eredeti csoportok többször szétszakadtak, amikor fiatal ezüsthátúak (hím felnőtt gorillák) elkezdtek összetűzni az idősebb vezetőkkel.

Három csoportból így jött létre 2006-ban ugyanazon a területen tizenegy kisebb. Míg egy átlagos gorillacsoport tíz egyedet számlál, ebben az eredeti három csoportosulásban 26-65 gorilla élt, amelyek között akár nyolc is lehetett ezüsthátú – fejtették ki a szakértők.

Nincs hely

Más területekre nem tudtak átköltözni a csoportok, mivel azok vagy mezőgazdasági hasznosítás alatt állnak, vagy már más csoportok lakják. Ilyen sok csoport számára túl kicsi ez a terület. Míg 2007 előtt alig voltak összetűzések az egyes csoportok között, most már olyan gyakoriak, hogy alig dokumentálhatók – mondta Winnie Eckardt, a Dian Fossey Gorilla Fund munkatársa.

"A populáció szokatlanul nagy sűrűsége miatt a tudósok attól tartanak, hogy a csoportok közötti agresszió és a stressz súlyosan befolyásolja az állatok jóllétét" – mondta Caillaud. A szakértő szerint a csoportok sűrűsége adott területen fontosabb tényező, mint az állatok száma egy csoporton belül. Ha 100 gorilla él három csoportban, valószínűleg kisebb helyre van szükségük, mint ha tíz csoportba tagolódva élnek – fejtette ki.

A Virunga-hegységi állomány jelenleg mintegy 600 állatból áll. Az 1980-as évek elején a 460 négyzetkilométernyi erdős területen számuk a becslések szerint csupán 250 volt.

A világon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint mintegy ezer hegyi gorilla él. Kelet-Afrikának csak két területén találhatók meg: a Virunga-hegységben és az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Az állatok életét elsősorban a vadorzás fenyegeti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?