Tech MTI/hvg.hu 2020. szeptember. 18. 11:43

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Az aligátort „héliumos hangon beszéltető” kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is elnyerték idén a Nobel-díj paródiájaként is ismert IgNobel-díjak egyikét.

Stephen Reber és kollégái az ismert partitrükköt – amikor héliumot belélegezve vicces hangon kezd beszélni az ember – azért végezték el aligátorokkal, hogy megtudják, miként kommunikál a hüllő. A kutatást komoly tudományos kritériumok alapján végezték, a díjat a téma komikus módszerével érdemelték ki.

Az idei tíz „elismerést” csütörtökön adták át az Annals of Improbable Research tudományos humormagazin szervezésében. Ha azonban a komikusan hangzó témákban kicsit mélyebbre ás az ember, láthatja, hogy a kutatásokat valójában létező problémák megoldására végezték, és komoly szakemberek által ellenőrzött tudományos lapokban publikálták őket.

Reber és társai például arra tettek kísérletet, hogy megmutassák, a krokodilfélék és más hüllők a hangadással a testméreteiket is nyilvánvalóvá tudják tenni – ahogy az emlősök és a madarak kiáltásai is alkalmasak erre.

„Ha nagyobb testű az állat, mélyebb a hangja, mert tágasabb a tér, amelyben a hangképző szervek vibrálnak. Nem tudtuk, hogy a hüllőknél is létezik-e ez a jelenség, a békáknál, kétéltűeknél például nincs ilyen” – magyarázta Stephen Reber.

A kísérletet úgy végezték, hogy az aligátort egy tartályba helyezték, amelyet vagy levegővel vagy helioxszal (hélium és oxigén keveréke) töltöttek fel. A hangszálak vibrálása egyik esetben sem változik, csak a hang, amelyet az állat kiad, mivel sebessége eltérő a különböző gázkeverékekben. Az elemzés megerősítette, hogy az aligátorok testmérete tényleg összefügg az általuk kiadott hangrezgéssel. „Azt azonban nem teszteltük, vajon a többi állat megérti-e a hangból, mekkora a hüllő teste” – tette hozzá a svéd Lundi Egyetem kutatója.

Az IgNobelt rendszerint a massachusettsi Cambridge-ben, a Harvard Egyetem Sanders Színházában adják át mókás rítusok közepette, például papírrepülőket repítenek szerteszét, a túl hosszú beszédekbe pedig egy kislány egy idő után belekiabálja, hogy unalmas. A világjárvány miatt azonban a 30. díjátadót online szervezték, de egyes hagyományokat megőriztek, jelen voltak többek között valódi Nobel-díjasok is.

Reberék az akusztikai IgNobelt vehették át, a pszichológiait a szemöldök alapján a nárcisztikus emberek azonosítását kidolgozó Miranda Giacomin és Nicholas Rule. A béke-IgNobelt India és Pakisztán kormányai érdemelte ki azzal, hogy titokban, az éjszaka közepén a diplomatáik becsengettek egymáshoz, majd elszaladtak, mielőtt bárki reagálni tudott volna.

A menedzsment kategóriában kiosztott IgNobelt öt kínai bérgyilkos kapta, akik a megbízójuktól kapott munkát egymásnak adták át nagyjából úgy, ahogy a vállalkozók osztják ki a munkát az alvállalkozóknak. Ők érthető okokból nem vettek részt a ceremónián.

A közgazdasági IgNobelt elnyerő Christopher Watkins és munkatársai igyekeztek mennyiségi összefüggést találni az országok nemzeti jövedelmi különbségei és a csókolózás átlagos mennyisége között.

Metin Eren és kutatótársai azért részesültek az anyagtudományok IgNobel-díjában, mert megmutatták, hogy nem használhatók jól a fagyasztott emberi ürülékből fabrikált kések. A fizikai elismerést Ivan Makszimov és Andrij Pototskij kapta azért, mert megvizsgálták, mi történik a földigiliszta alakjával, ha magas frekvencián rezegtetik.

Richard Vatter mint entomológus kapott elismerést, miután bebizonyította, sok entomológus fél a pókoktól, amelyek valójában nem is rovarok.

Az ünnepségen kihirdették az orvostudományok oktatásáért járó IgNobelt is, amit ezúttal megosztva kapott meg:

  • Jair Bolsonaro brazil elnök,
  • Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke,
  • Narendra Modi, India miniszterelnöke,
  • Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök,
  • Alexander Lukashenko fehérorosz elnök,
  • Donald Trump amerikai elnök,
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök,
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint
  • Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök,

akik közösen bizonyították be a koronavírus-járvány során, hogy a politikusoknak sokkal nagyobb ráhatásuk van az életre és a halálra, mint az orvosoknak és a kutatóknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.