Tech hvg.hu 2020. július. 06. 20:03

Remek fotók készültek a hónapok óta várt NEOWISE-üstökösről

Az űrből és a Földről is sikerült képeket készíteni a C/2020 F3-ról, vagyis rövidebb nevén a NEOWISE-üstökösről.

A hónapok óta nagy reményekkel várt C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös elérte napközelségét, és miután egy hete nagyon jól mutatott a SOHO napkutató szonda felvételein, az első földfelszíni fotókon sem okozott csalódást. Ha így folytatja, júliusban lehet egy igazi nyári üstökösünk, amely a hónap közepén akár szabad szemmel is megpillantható lesz – írta a Csillagászat.hu.

A C/2020 F3- (NEOWISE) üstököst március 27-én fedezték fel, ekkor a déli égbolton, a Puppis (Hajófara) csillagképben járt, aztán átjött az északi égre. Az égitest az Időkép.hu szerint július 3-án, pénteken a délutáni órákban elérte a napközelpontját, amikor a Merkúrnál jóval közelebb, 0,295 CSE-re került a Naphoz. Közelsége miatt a Merkúrt nem könnyű megfigyelni, és az üstökösök is ritkán állnak a megfigyeléshez ideális geometriában.

A NEOWISE-üstökös viszont a napközelségénél korábban elérte a legkisebb látszó szögtávolságát a Naptól, és azóta napi egy fokkal messzebbre látszik tőle. Ennek köszönhető, hogy már a napokban észlelni lehetett a Földről. A Naptól távolodva, a Földhöz közeledve pedig egyre kedvezőbb megfigyelési helyzetbe kerül.

Az üstököst Ivan Vagner orosz űrhajósnak, valamint a SpaceX Crew Dragon egyik utasának, Bob Behnkennek is sikerült megörökítenie. Íme az űrből készült fotók:

Más észlelők képei:

A NEOWISE hozzánk július 23-án kerül legközelebb, akkor 0,692 CSE-re lesz tőlünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!