Tech MTI 2020. július. 05. 14:03

Eddig 100-350 évente volt 40 Celsius-fok a briteknél – és akkor jött a klímaváltozás

Rendszeressé válhat az akár 40 Celsius-fokot is elérő nyári hőmérséklet 2100-ra Nagy-Britanniában, ha nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás – derült ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) új tanulmányából.

A Nagy-Britanniában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 Celsius-fok volt, tavaly júliusban jegyezték fel Cambridge-ben. Az elmúlt két nyáron Nagy-Britannia és Európa sok területét sújtották szokatlan és a szervezetet erősen megterhelő hőséggel kísért időszakok. A Met Office BBC által idézett kutatói szerint egyértelmű, hogy ezekért a forró nyarakért részben az emberi tevékenységekből eredő üvegházhatású gázok a felelősek.

"A szélsőségesen meleg napok előfordulásának valószínűsége egyre nő Nagy-Britanniában és ez így is marad a század folyamán, és a legszélsőségesebb hőmérsékletek várhatóan Anglia délkeleti régióját fogják sújtani" – írták a kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Jelenleg rendkívül alacsony az esélye annak, hogy Nagy-Britannia bármely pontján elérje a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot: nagyjából 100-350 évente van erre esély. Ez azonban jelentősen változhat a század végére a szén-dioxid-kibocsátás függvényében.

A legrosszabb emissziós forgatókönyv szerint a század végére 3,5 évente lenne egy nap, amikor a hőmérséklet eléri a 40 Celsius-fokot. Egy jóval visszafogottabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez nagyjából 15 évente következne be.

A tanulmány szerint a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott emissziócsökkentési célkitűzések teljesítésével jelentősen csökkenthető az esélye a veszélyesen magas hőmérsékletek bekövetkezésének.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?