Tech MTI 2020. június. 24. 21:30

Rekordméretű drágaköveket talált egy tanzániai bányász és pillanatok alatt milliárdos lett

Egymilliárd forintot érő csekket vehetett egy tanzániai bányász, aki két óriási tanzanit drágakövet talált.

Két rekordméretű tanzanit drágakövet talált egy tanzániai bányász, aki szerencséjének köszönhetően egy csapásra milliárdos lett. A valaha talált legnagyobb tanzanitokért a kormánytól egy 7,74 milliárd tanzániai shillinges (egymilliárd forintos) csekket vehetett át szerdán a független bányászként dolgozó férfi.

A két sötétkék-ibolya színű, alkarméretű drágakövet Saniniu Laizer az ország északi részén lévő tanzanitbányák egyikében találta. Ezeket a bányákat fallal vették körül, hogy megakadályozzák az értékes kövek országon kívülre csempészését.

A bányászati minisztérium szóvivője szerint az egyik kő 9,27 kilogrammot, a másik 5,103 kilogrammot nyom.

Az 1960-as években felfedezett, a 21. század drágakövének tartott tanzanit kizárólag a kelet-afrikai ország egy kis, északi régiójában található meg.


 
Laizer a csekket a tanzániai központi banktól kapta, mely megvásárolta a rekorder drágaköveket. John Magufuli, Tanzánia elnöke telefonon gratulált Laizernek, amit a televízió élőben közvetített.

Tanzánia az elmúlt évben kereskedelmi központokat hozott létre az ország területén, lehetővé téve a magánzóként dolgozó bányászoknak, hogy a megtalált drágaköveket és aranyakat eladják az államnak.

Az egyéni bányászok nem állnak hivatalosan semelyik bányászcég alkalmazásában és általában puszta kézzel dolgoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát. 

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.