Tech hvg.hu 2020. június. 12. 17:03

Ha ilyen levelet kapott "Müller Cecíliától", nehogy megnyissa

A tiszti főorvos Müller Cecília, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nevében üzengetnek a magyar internetezőknek csalók.

A kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet – az elmúlt időszakban – többféle támadási módszerrel próbálták kihasználni. Legújabb stratégiájuk szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében küldött, feltehetően káros csatolmányt tartalmazó levelekkel kívánják megtéveszteni a felhasználókat.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez több bejelentés is érkezett, amely szerint  a támadók olyan levelet küldtek ki számos intézmény részére, amelyben ingyenes védőeszközökért cserébe egy űrlap kitöltésére kívánják rávenni a címzettet. A levet tört magyarsággal írták, hemzseg a helyesírási hibáktól, ráadásul nem hivatalos nyelvezetet használ. Emellett káros csatolmányt is tartalmazhat, amely megfertőzheti a felhasználók eszközeit.

Az NBSZ NKI azt javasolja a felhasználóknak, hogy ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailek hivatkozásaira, ne töltsék le és ne nyissák meg a mellékletben szereplő fájlokat. Tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket, továbbá telepítsék a biztonsági frissítéseket. Az ellenőrzött információkért pedig forduljanak az illetékes szervekhez, kövessék a hivatalos tájékoztatási csatornákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2021. május. 11. 20:00

Billie Eilish ledobta a bő pulóvert, de ennél intimebb képet is kapunk róla

Billie Eilish új számmal jelentkezett, új albumot ad ki nyáron és a brit Vogue címlapján úgy mutatta meg magát, ahogy még soha nem láttuk. A platinaszőke pin-up imázs elég provokáló volt ahhoz, hogy lájkrekordot döntsön, mi pedig egy újabb emberi és művészi átalakulásnak lehetünk a tanúi, és megint vitatkozhatunk arról, hogy milyen bonyolult is a viszonyunk a testhez. Ha a címlap mögé néznénk, akkor viszont itt egy remek dokumentumfilm, amely betekintést enged egy zseniálisan tehetséges, a világot és magát is megismerni próbáló fiatal felnőtt világába. A 19 éves énekes szupersztársággal és tinédzserkorral folytatott küzdelmének majdnem két és félórás lenyomata még akkor is rendkívül szórakoztató, ha nem rajongóként ülünk le elé.