Tech hvg.hu 2020. június. 12. 17:03

Ha ilyen levelet kapott "Müller Cecíliától", nehogy megnyissa

A tiszti főorvos Müller Cecília, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nevében üzengetnek a magyar internetezőknek csalók.

A kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet – az elmúlt időszakban – többféle támadási módszerrel próbálták kihasználni. Legújabb stratégiájuk szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében küldött, feltehetően káros csatolmányt tartalmazó levelekkel kívánják megtéveszteni a felhasználókat.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez több bejelentés is érkezett, amely szerint  a támadók olyan levelet küldtek ki számos intézmény részére, amelyben ingyenes védőeszközökért cserébe egy űrlap kitöltésére kívánják rávenni a címzettet. A levet tört magyarsággal írták, hemzseg a helyesírási hibáktól, ráadásul nem hivatalos nyelvezetet használ. Emellett káros csatolmányt is tartalmazhat, amely megfertőzheti a felhasználók eszközeit.

Az NBSZ NKI azt javasolja a felhasználóknak, hogy ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailek hivatkozásaira, ne töltsék le és ne nyissák meg a mellékletben szereplő fájlokat. Tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket, továbbá telepítsék a biztonsági frissítéseket. Az ellenőrzött információkért pedig forduljanak az illetékes szervekhez, kövessék a hivatalos tájékoztatási csatornákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.