Tech hvg.hu 2020. június. 10. 08:33

Egymilliárd kilométeres csóvájú üstököst fedeztek fel

Az 153P/Ikeya-Zhang üstökös igen különleges fajta: a csóvája a Nap–Föld távolság hét és félszerese.

Létezik egy üstökös, a 153P/Ikeya-Zhang, amely igen hatalmas csóvával rendelkezik: a kutatók úgy tartják, hogy az égitest ioncsóvája pontosan hétszer haladja meg a Föld és a Nap közötti távolságot. Ez az IFLScience cikke szerint

1,1 milliárd kilométert jelent.

A felfedezés a NASA Cassini űrszondájából kinyert adatoknak köszönhető. A szerkezet 2002-ben több érdekes információt is begyűjtött, amikor a Jupiter és a Szaturnusz között barangolt. Ezeket elemezve jutottak arra a tudósok, hogy a 153P/Ikeya-Zhang csóvája rekordméretű. Az eddigi csúcstartó a Hyakutake üstökös volt, amit kétszeresen is sikerült leköröznie a Ikeya-Zhangnak. A Hyakutake csóváját 3,8 AU (csillagászati egység) hosszúnak becsülte korábban a NASA, míg a Zhangét 7,5-nek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gigantikus hosszúság az üstökös úgynevezett ioncsóvájára vonatkozik. Az ismertebb, úgymond normál csóva csak porból áll, az ioncsóva a Nap ibolyántúli sugárzásának a kóma részecskéire ható fényelektromos jelenség révén jön létre. A kutatók az érzékelt protonok irányából következtettek arra, hogy az üstökös ilyen nagy csóvával rendelkezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!