Tech MTI 2020. április. 20. 06:03

A koronavírus egyik durva trükkje a citokinvihar, de most kitaláltak ellene valamit

A Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói speciális fehérjéket állítottak elő, amelyek képesek leállítani a koronavírus előidézte citokinvihart, az immunrendszer túlzott reagálását. A citokinvihar károsítja a tüdőszöveteket és a Covid-19 tüdőgyulladás halálos kimenetelét idézheti elő.

"Elképzelésünk szerint ezeket a fehérjéket a szervezetbe fecskendezve a citokinvihar által generált mértéktelen citokinokhoz köthetjük és eltávolíthatjuk a túlzott mennyiségű citokinokat, csökkenthetjük a fertőzés tüneteit" – idézte az egyetem közleménye Rui Qinget, az MIT kutatóját, a Quarterly Review of Biophysics (QRB) Discovery című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzőjét.

A citokin a jelzőmolekulák egy fajtája, amely a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet. Az immunválasz szabályozásában és az információközvetítésben van fontos szerepük. A kutatók remélik, hogy megkezdhetik a szerkezetükben az antitestekhez hasonló fehérjék tesztelését emberi sejtekben és állatmodelleken is.

[Animáció: Egészen félelmetes, mit művel a tüdővel a koronavírus]

A kutatók olyan fehérjéket hoztak létre, amelyek hat különböző citokinreceptort másolnak, amelyek képesek olyan citokinokhoz kapcsolódni, mint az immunmoduláló interferon és az interleukin, valamint a kemokinok. Ezen fehérjék kapcsolódási erejének laboratóriumi kísérleteiben a kutatók azt találták, hogy az általuk előállított módosított fehérjék képesek voltak hasonló erővel kapcsolódni a citokinokhoz, mint a természetes citokinreceptorok.

"Az általunk alkotott citokinreceptorok felszívják a mértéktelen citokinok többségét, amelyeket a citokinvihar bocsát ki" – mondta David Jin, a tanulmány társszerzője.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?