Tech hvg.hu 2019. november. 29. 08:40

Olyan baktériumot "fejlesztettek" a tudósok, ami csak szén-dioxiddal táplálkozik

Egy új kutatási eredmény szerint a kutatók a kólibaktérium egy olyan törzsét tenyésztették ki, ami az üvegházhatású gáz elfogyasztására "koncentrál".

Ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen eredményesen harcba szállni a klímaváltozás ellen, arra van szükség, hogy komoly mértékben csökkentsük a levegő szén-dixoxid – és egyéb, üvegházhatást okozó gáz – mennyiségét a levegőben. Mivel a legfrissebb jelentések szerint a kibocsátás mértéke folyamatosan nő, ez csak úgy érhető el, hogy valahogy elkezdjük kivonni ezt a levegőből.

[Kimondta az ENSZ: lényegében elvesztettük a klímaváltozás elleni harcot]

Az elmúlt években a tudósok folyamatosan dolgoztak azon, hogy valamilyen megoldást találjanak erre a problémára. Most az amerikai kutatók álltak elő egy "technológiával", amire reménykedve tekinthetünk.

A Cell című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint a kutatóknak sikerült a kólibaktérium egy olyan törzsét kitenyészteniük, amely szén-dioxiddal táplálkozik, majd végtermékként bioüzemanyagot állít elő.

[Van egy kis gond: gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondoltuk]

Bár a kólibaktériumoknak alapvetően nincs jó "sajtójuk", a kutatók már több szempontból is eredményesen használták fel őket. Sikerült velük például adatokat tárolni, de léteznek olyan "számítógépek" is, amelyeknek az alapját épp ezek a baktériumok adják – írja az Engadget.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy a kutatók baktériumokkal kísérleteznek a szén-dioxid csökkentésére, ám az eddigi próbálkozások során a kitenyésztett törzs inkább a tápláléka "kiegészítéseként" fogyasztotta az üvegházhatást okozó gázt. A kutatók szerint ugyanakkor egyelőre nem értek el áttörést, a kólibaktérium ugyanis jelenleg több szén-dioxidot termel, mint amennyit elfogyaszt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?