Tech MTI 2019. november. 14. 18:03

A világ legnagyobb emberszabású kövületét vizsgálták a kutatók, áttörő eredményt értek el

A valaha élt legnagyobb emberszabású majom, a Gigantopithecus blacki csaknem kétmillió éves maradványából sikerült genetikai anyagot kinyerniük kínai és dán kutatóknak.

A Nature tudományos folyóirat friss számában publikált tanulmány szerint először sikerült ősi fehérjét kinyerni egy szubtrópusi környezetben megőrződött fosszíliából, ami úttörő eredménynek számít az evolúciós biológia területén.

A kutatóknak még 2018-ban sikerült egy 1,9 millió évvel ezelőtt élt Gigantopithecus blacki zápfogának zománcrétegéből fehérjét kivonniuk. A megkövesedett ősmaradványt a délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület egyik barlangjában fedezte fel 2008-ban Vang Vej, a Santungi Egyetem professzora és csapata. A genetikai anyag segítségével a szakembereknek sikerült megállapítaniuk, hogy a Gigantopithecus blacki a ma élő orangutánokkal állhat távoli rokonságban egy 10-12 millió évvel ezelőtt élt közös ős révén.

A kutató szerint a fogzománc vastagsága és keménysége, valamint az a tény, hogy a fosszília egy viszonylag stabil hőmérsékletű és páratartalmú barlangban töltötte az elmúlt évmilliókat, mind kedvező feltételeket jelentettek ahhoz, hogy a maradvány jó állapotban maradjon fenn.

A Gigantopithecus blacki csaknem 3 méter magas volt, testsúlya a 600 kilogrammot is elérhette.

A fajt 1935-ben jegyezték le először egyetlen fogmaradvány alapján. Feltehetőleg a mai Délkelet-Ázsia területén élt 2 millió évvel ezelőtt és 300 ezer éve pusztulhatott ki, amikor erdős élőhelyeit szavannák váltották fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?