Tech hvg.hu 2019. szeptember. 27. 09:03

Ez az egyetlen ábra megmutatja, mekkora bajban van a Föld

Számos előrejelzés készült már arról, mire készülhetünk, ha tovább melegszenek az óceánok. Egy új ábra előrejelzését elnézve meglehetősen kellemetlen kép tárul elénk.

A klímaváltozás nem csak a földfelszínen képes katasztrofális eseményeket beindítani, az óceánok élővilága is nagy veszélyben van. A kutatók úgy tartják: már egyetlen fokos emelkedés is rendkívül súlyos következményekkel járhat, ha nem teszünk valamit. Azt, hogy mennyire komoly a baj, a Statista egyik új ábrája is jól szemlélteti. Az adatsor az óceánok felszíneinek az elmúlt évtizedekben történt hőmérsékleti változását mutatja, 1880-tól kezdve:

Statista

A kutatók szerint az óceánok felszíni átlagos hőmérséklete az 1980-as évek óta egyre inkább eltér a 20. században mért (1900-1999) átlagtól, ami már önmagában sem jelent jót. A helyzet azért is aggasztó, mert bár nem minden év ugyanolyan forró, illetve hideg, a melegedés így is folyamatos.

Az adatok hajók, bóják, illetve műholdak segítségével végzett megfigyelésből származnak, azaz: elég pontosak ahhoz, hogy a kutatók képet kapjanak arról, mekkora veszély leselkedik az óceáni ökoszisztémára. A hőmérséklet emelkedése ráadásul csak egy gond. A vizek savasodása, valamint az oxigénszint csökkenése szintén érzékelhető.

Tavaly nyáron a kutatók azt állapították meg, hogy eddig öt "halálközeli élménye" is volt a Nagy-korallzátonynak, de amit most teszünk vele, azt lehet, hogy már nem éli túl. Szintén a tudósok számoltak be arról, hogy a káros gázok kibocsátása a mezőgazdasági termelés módosításával, illetve a táplálkozási szokások megváltoztatásával nagyban mértékben csökkenthető lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?