Tech MTI 2019. július. 18. 15:03

Ismeretlen gyík került elő egy Microraptor gyomrából

Egy korábban nem ismert gyíkfajt azonosítottak kínai kutatók a kréta időszak hajnalán élő repülő dinoszaurusz megkövesedett példányának gyomrában.

A négyszárnyú Microraptor a legkisebb húsevő dinoszauruszok közé tartozott. A Current Biology című folyóiratban ismertetett példányt 2005-ben fedezték fel az északkelet-kínai Liaoning tartományban.

A Kínai Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó paleontológiai és paleoantropológiai intézetének kutatói egy csaknem teljes gyíkfosszíliát találtak a Microraptor gyomrában. A hüllőt szokatlan fogazata és csontozata különbözteti meg a korai kréta időszakból ismert gyíkfajoktól.

A kutatásban részt vevő Co Csing-mej elmondta, a Microraptorról ma már tudják, hogy emlősökkel, madarakkal, halakkal és gyíkokkal táplálkozott. A mostani a negyedik dokumentált eset, amikor gyomortartalommal együtt fedeztek fel egy fosszíliát.

AFP / Marc-Antoine Baudoux

A gyík állapotából a kutatók arra következtetnek, hogy egészben, fejjel előre nyelték el, ami azt sugallja, hogy a Microraptornak kezdetleges emésztőrendszere volt és a mai húsevő madarakhoz, valamint gyíkokhoz hasonló módon táplálkozott.

Az ürülék- és csontfosszíliákkal ellentétben a megkövesedett gyomortartalom közvetlen bizonyítékként szolgál az állat étkezési szokásairól. Co szerint a ragadozók és a zsákmányállatok közötti kapcsolat feltárása segít az egész ökoszisztéma jobb megértésében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?