Tech MTI / hvg.hu 2019. május. 10. 17:03

Veszélyben van a tőkebálna, a barázdásbálna és a csőröscet

A kanadai vizekben előforduló cetfélék közül három is veszélyben van a veszélyeztetett fajok státuszával foglalkozó kanadai bizottság (COSEWIC) jelentése szerint.

A szakértői testület szerint a tőkebálnát kihalás fenyegeti, míg a közönséges barázdásbálna és a – cikkünk nyitóképén is látható – északi csőröscet helyzete "különleges aggodalomra ad okot". A tőkebálna és a barázdásbálna a világ legnagyobb cetféléi közé tartozik.

Kanadában a független szakértői bizottság, a COSEWIC jelentései szolgálnak alapul a természetvédelmi intézkedésekhez.

A testület az emberi tevékenységet hibáztatja az óriási tengeri emlősök romló helyzetéért: a bálnák belegabalyodnak a halászhálókba, összeütköznek a nagy óceánjárókkal, amelyekből egyre több közlekedik a kanadai vizeken, és szenvednek a zajártalomtól, amelyet a hajózás, a tengeri hadgyakorlatok és a földrengéskutatás okoz. Ez utóbbi különösen érvényes az északi csőröscet esetében, amely a zajokra támaszkodik a tájékozódásban és a táplálékkeresésben.

A szakértői bizottság javasolja, hogy jelöljenek ki több olyan tengeri területet, ahol a bálnák nyugalmat, menedéket találnak, "akár a határokon is átnyúlva, mert e határokat nem ismerő fajokat egymaga egyetlen állam sem tudja megmenteni a kihalástól".

Amerika délebbi részéről, Mexikóból érkezett nemrég a hír, hogy már csak 22 disznódelfin él a világon, keserű és erőszakos harc folyik a megmentésükért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?