Tech MTI / hvg.hu 2019. március. 04. 20:33

Videó: 155 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken

A Galápagos-szigeteken őshonos, 155 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon az Ecuadortól mintegy 970 kilométerre elterülő szigetcsoport egyik tagján, annak ökológiai regenerálódása érdekében – közölte az ecuadori környezetügyi minisztérium.

A szaktárca közleménye szerint a Chelonoidis hoodensis fajba tartozó hüllőket szigorú karanténeljárást követően engedték szabadon a csendes-óceáni szigetcsoport szívében fekvő Santa Fe-szigeten. A teknősök betelepítése a sziget ökológiai regenerálódását célzó projekt része. A cél, hogy olyan teknősfajjal népesítsék be újra a szigetet, amely hasonlít a területről több mint 150 évvel ezelőtt kihalt őshonos fajhoz.

Jorge Carrion, a betelepítést végző Galápagos-szigetek Nemzeti Park igazgatója szerint a teknősök a szigetcsoport legnagyobb testű növényevői, és a Santa Fe-szigeten való szabadon engedésük célja, hogy természetes szerepüket betöltve, a helyi ökoszisztéma "kezelőivé" váljanak, és hozzájáruljanak a faj elterjedéséhez.

A szakember elmondta, a szabadon engedett teknősök mindegyikét ellátták mikrochippel, ami megkönnyíti az állatok megfigyelését.

A projekt keretében minden évben újabb fiatal teknősöket engednek szabadon a szigeten 2026-ig. A most szabadon engedett példányokkal csaknem 550-re nőtt a betelepített teknősök száma.

"A 2015-ben szabadon engedett első csoport egyedei ma már 10-12 évesek, ami azt jelenti, hogy a következő 5-7 évben várhatóan megkezdik a szaporodást" – mondta Washington Tapia, a kezdeményezés vezetője.

[Száz éve kihaltnak hitték ezt a galápagosi óriásteknőst, úgyhogy most nagy a meglepetés]

A Galápagos-szigetek 1978-ban került fel az UNESCO világörökség listájára.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?