Tech MTI 2018. december. 22. 13:03

Aggódik a sok műanyag miatt? Most fejlesztik azt, ami hínárból készül és gyorsan lebomlik

Hínárból készülő lebomló műanyagot fejlesztenek izraeli kutatók olyan eljárással, amelyhez nincs szükség mezőgazdasági terület vagy friss víz használatára.

A műanyag, mely egy ipari használatra kifejlesztett polimer, a világ egyik legnagyobb szennyezőanyaga. Évszázadokba telik, mire lebomlik, így a palackok, zacskók és csomagolások az óceánokba kerülve veszélyeztetik az élővilágot és szennyezik a környezetet. Ráadásul a műanyag kőolajtermékekből készül, és az ipari folyamatok során kémiai szennyezőanyagok keletkeznek melléktermékként.

A „műanyagvész” részleges megoldása a bioműanyag, amely biopolimerekből áll ugyanúgy, ahogy a növények vagy a baktériumok, nem igényel kőolajat és gyorsan lebomlik. A bioműanyag problémáját az adja, hogy a biopolimerek előállításához növényeket vagy baktériumokat kell tenyészteni olyan folyamat során, amely növények esetében termőföldet és friss vizet, baktériumok esetében friss vizet igényel. Ezért problémás a bioműanyagra való átállás az olyan vízben szegény országok számára, mint Izrael.

[Amikor azt hiszi, egészséges ásványvizes palackot vesz le a polcról, lehet, hogy téved]

A Tel-avivi Egyetem ezen problémn dolgozó kutatóinak tengervízben élő organizmusokból sikerült biopolimereket létrehozni. A kutatás nyersanyagát többsejtű tengeri alga adta, amely egysejtű archeákkal, ősbaktériumokkal táplálkozik. Ez a baktérium nagyon sós vízben él és biopolimereket állít elő.

A szakértők jelenleg az eljárás pontosításán dolgoznak, hogy megtalálják a különböző tulajdonságokkal bíró műanyagok előállításához legmegfelelőbb baktériumokat és algákat.

Az Európai Bizottság javaslata alapján hamarosan a teljes EU-ban betiltják a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket. Illetve még néhány más, egyszer használatos műanyagot is – a listát ide kattintva nézheti meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?