Tech hvg.hu 2018. december. 13. 10:03

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

A Kínának épülő cenzúrázott Google-keresőről már korábban bebizonyosodott, hogy létezik. A céget vezető Sundar Pichai szenátusi meghallgatásán azonban tagadta, hogy ilyesmin dolgoznának.

Több hónapja ismert már, hogy a Google vissza akar térni Kínába, „ajándékként” pedig egy cenzúrázott keresővel készülnek. A Dragonfly nevű projekt miatt többször is fellázadtak a cég alkalmazottai, legutóbb pedig világszintű megmozdulásra hívtak, hogy leállítsák a munkát.

A gond elsősorban az, hogy a kereső nem csak nem engedi bizonyos információkhoz hozzájutni használóit, folyamatosan nyomon követi őket. Így ha valaki a kormánynak nem tetsző témák után kutat, a vezetés gyorsan tudomást szerezhet róla. És arról is, mi után érdeklődik.

A kereső létezését Pichai egy vele készült interjúban már elismerte, keddi szenátusi meghallgatásán azonban letagadta, hogy ilyesmin dolgoznának. A cégvezető azt állította, hogy nincs ilyen tervük, a Dragonfly pedig egy kísérleti projekt. Azt a kérdést is lesöpörte, hogy a munka miatt esetleg tárgyalásokat folytatnak-e kínai tisztviselőkkel. Arra viszont, hogy tudnak-e garanciát vállalni, hogy soha nem készítenek ilyesmit, homlokegyenest mást mondott. Pichai ugyanis kijelentette, kötelességük megtalálni a lehetőségeket, hogy felhasználóikat segítsék az információk hozzájutásához. Érdekes mód a telefonok lekövetésével kapcsolatos kérdésre sem tudott egyértelműen felelni.

Pichai érezhetően az amerikai szenátorok megtévesztésére vagy kérdéseik megkerülésére játszik. A kereső létezését a googlerek is megerősítették már: sok ország Google-alkalmazottai épp az azzal kapcsolatos munka miatt kezdtek több helyen is tüntetésekbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.