Tech MTI 2018. december. 02. 08:03

2 400 000 éves kőeszközökre bukkantak a tudósok, ez kissé átírhatja az őstörténetet

Ősi kőeszközöket és vésett állati csontokat találtak Algériában a régészek, a leletek korát 2,4 millió évben határozták meg.

"Az új leleteknek köszönhetően immár En Buseri az a hely Afrikában, ahol a legrégebbi emberi húsfogyasztás kőeszközökkel bizonyítható" – áll a Science című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az eszközöket Szétif városban találták, amely Algírtól mintegy 300 kilométerre északra található. Az eszközök az úgynevezett oldován-kövekhez hasonlatosak, melyeket eddig főként csak Észak-Afrikában találtak. Az algériai eszközöket több tucatnyi megkövesedett állati csonttal együtt ásták ki a földből, vágásnyomokat viseltek magukon. A csontok a mai krokodilok, elefántok és vízilovak elődeihez tartoztak.

Mohamed Szahuni et al.

A régészet szerint Kelet-Afrika az ősi emberi kőeszközök születési helye. Az új leletek azt sugallják, hogy hasonló korai eszközök a kelet-afrikai árkon túl is létezhettek – áll a tanulmányban.

"Ez a leletegyüttes a második legrégebbi a világon az etiópiai Gona után. Az ott talált legrégebbi tárgyak 2,6 millió évesek" – mondta Mohamed Szahuni, a tanulmány fő szerzője. Az új leletek alapján a környéken mintegy 600 ezer évvel korábban éltek az emberek elődei, mint azt eddig vélték. Eddig a legrégebbi, Észak-Afrikában talált eszközök korát 1,8 millió évre datálták.

Mohamed Szahuni et al.

Emberi maradványokat nem találtak, így a tudósok nem tudnak következtetni arra, az emberelődök mely faja élt a területen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?