Tech hvg.hu 2018. július. 27. 08:03

Rájöttek, miért olyan idegesítően lassú a YouTube, ha nem a Chrome-ban használja – és arra is, mit lehet ellene tenni

A 2017-es dizájnváltás óta csak a Google Chrome böngészőjét használóknak töltődik be gyorsan a YouTube oldala, a Firefoxban vagy épp az Edge-ben jóval többet kell rá várni. Most kiderült, mi okozza a hibát.

Nagyjából egy évvel ezelőtt egy kisebb ráncfelvarrást eszközöltek a Google fejlesztői a YouTube-on, a változás azonban nemcsak az új kinézet miatt lett szembeötlő. A Mozilla Firefoxot, valamint a Microsoft Edge böngészőjét használók ugyanis azt tapasztalhatták, jelentős mértékben lassabb lett az oldal betöltődése. Egész pontosan ötször lassabb.

Hogy miért az idegesítő sebességcsökkenés, azt eddig nem lehetett tudni, a Mozilla egyik szakija, Chris Peterson azonban nemrég egy Twitter-bejegyzésben írta le a probléma forrását. A dizájn egy részét kezelő DOM API csak a Google böngészőjében fut le, ennek hiányában viszont – fogalmazzunk úgy – kevésbé lesz élvezetes a YouTube használata.

A Google részéről egyébként nem ez az első eset, hogy úgy készíti el egy-egy szolgáltatását, hogy az csak a saját böngészőjében működjön, vagy legalábbis ott sokkal jobban, mint a konkurenciánál – írja a The Verge. Hogy ez mennyire etikus, arról persze lehetne vitatkozni, de végülis a cég csak saját maga alatt vágja a fát, ezzel ugyanis jelentős mennyiségű felhasználót veszíthet. Ha viszont más szemszögből nézzük a dolgot: a cég arra kényszeríti a felhasználókat, hogy az ő böngészőjét töltsék le.

Szerencsére van rá mód, hogy más böngészőkben is ugyanolyan gyorsan töltődjön be a YouTube, mint a Chrome-ban. Ehhez a Firefoxot használóknak érdemes letölteniük ezt a bővítményt, amelynek köszönhetően gyorsabban töltődik be az oldal, mint korábban. A Safarit és a Microsoft Edge-t használóknak pedig itt található egy script manager, amely helyre billenti a dolgokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.