A romlott húsra emlékezető bűze miatt repülőkről és liftekből kitiltott duriánt küldi az űrbe Thaiföld, hogy megvizsgálja eltarthatóságát.
Egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják a duriánt, amely nemcsak népszerűségéről, hanem jellegzetes szagáról is híres, ezért országszerte táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben, a szállodákban.
"Szeretnénk, ha a jövőben az űrhajósok thai ételeket is ehetnének. Meg akarjuk tudni, mennyit változik az élelmiszer, mire visszaér a Földre, lehet, hogy kisebb lesz vagy töredezik" – magyarázta az AFP-nek a thaiföldi Geoinformatikai és Űrtechnológiai Hivatal (GISTDA) szóvivője. A sárga gyümölcsöt szárítva, vákuumcsomagolva repítik az űrbe. A fellövést júliusra tervezik, és többféle thai rizs is részt vesz az utazásban, melynek keretében a jövőbeli űrutasok táplálékait kutatják.
"Azt vizsgáljuk, milyen lehetőségek állnak a thai gasztronómia előtt az űrben" – írta közleményében a GISTDA. Ahogy az ázsiai országok egyre inkább részt követelnek maguknak az űrkutatásból, változatosabb menükre lehet szükség.
Amikor 2008-ban az első dél-koreai űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra érkezett, tudományos célból vitt magával a kimcsiből, a koreai konyhaművészet jellegzetes ételéből, amely erjesztett zöldségekből (kínai kelből, retekből, zöldhagymából) készül.