A kávé jobban frissít? A tea egészségesebb? Melyik italtól lesznek csúnyák a fogak? Ilyen kérdésekre ad választ a két ital tudományos összevetése.
A BBC a két közkedvelt frissítő, a kávé és a tea összevetését nem szubjektív, hanem objektív, tudományos alapon készítette el, amely érdekes kérdésekre világít rá. Az első téma mi más lehetne, mint a frissítő hatás, amelyről a kutatások érdekes eredményekkel szolgálnak: azon felül, hogy a frissítő hatás valamennyire placebo hatásként működik, így rajtunk is múlik, alapvetően a tea ugyanolyan frissítő hatású, mint a kávé. Sőt, a koncentráció növelésében a tea a tudományos kutatások alapján valamivel hatékonyabb is a kávénál.
A tea jobban teljesített az alvásra való hatásban is, de ez a koffeinmennyiség közötti különbségek miatt talán nem is annyira meglepő. Az alvás a kávézóknál kevésbé pihentető, mint a teázóknál. A fogak elszíneződése kapcsán viszont a kávé teljesített jobban, hiszen néhány antioxidáns miatt a tea sokkal jobban sárgítja a fogakat.
Mindkét ital ugyanolyan jól teljesített az egészségünkkel kapcsolatban: bizonyított, hogy a tea és a kávé is csökkenti egyes betegségek kockázatát, a cukbetegségre és szívpanaszokra való esélyt különösen, de egyes vizsgálatok szerint a tea növelheti a rákos megbetegedés esélyét.
Összességében a már említett különbségek mértéke és fontossága miatt valamelyest a teát jobbnak ítélte a BBC tudományos rovata - persze egy brit oldaltól ez nem meglepő, a cikk szerzője sem tagadta a részrehajlást a végső értékelésben.