Tech MTI 2015. augusztus. 24. 22:03

Új kismajomfajt fedeztek fel Dél-Amerikában

Az új kabócamajomfaj a közeli Urubamba folyóról kapta a nevét. Egy vadásszal való véletlen találkozásnak köszönhetően a kutatók hozzájutottak az újonnan felfedezett faj egy példányának bundájához és koponyájához is, amelyet a limai természettudományi múzeumnak adtak át.

Új kabócamajomfajt fedeztek fel Peruban, az Urubamba folyótól nyugatra elterülő esőerdőkben - jelentette be a Jan Vermeer vezette expedíció.

Az új faj a közeli folyóról a Callicebus urubambensis nevet kapta. Egyedeinek arca fekete, testük és farkuk vörösesbarna. A felfedezésről a perui Proyecto Mono Tocón állatvédő egyesület 2013-ban szervezett expedíciójának vezetői a Primate Conservation című szaklapban számoltak be.

Rezes kabócamajom
Wikipedia

A csoport először a folyótól keletre fekvő őserdőt kutatta át, itt újra felfedeztek egy 1914-ben már leírt, ám azóta elfeledett kabócamajomfajt, a Callicebus toppinit, amely korábban feltehetően Peru déli, Brazília nyugati és Bolívia északi területein élhetett.

Ezután az expedíció az Urubamba folyótól nyugatra eső őserdőbe indult. Az itt felfedezett új kabócamajomfaj jelentősen különbözik rokonaitól - közölte Vermeer. A kutatócsoport több családot is megfigyelt, fotókat, videókat készítettek róluk.

Egy vadásszal való véletlen találkozásnak köszönhetően hozzájutottak az újonnan felfedezett faj egy példányának bundájához és koponyájához is, amelyet a limai természettudományi múzeumnak adtak át.

Dél-Amerika legnagyobb majomcsoportját alkotják a kabócamajmok, 34 ismert faj tartozik közéjük, melyeket mindenek előtt szőrzetük színe különböztet meg egymástól. A macskánál kisebbek, családi közösségekben élnek, területüket hangos kiabálással védik.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?