Tech hvg.hu 2015. július. 09. 21:31

6 dolog, amit kevesen tudnak a Plútóról

Kilenc év, 700 millió dollár és négymilliárd kilométer – célegyenesbe ért a NASA Plútó-missziója. A New Horizons űrszonda 2015. július 14-én a tervek szerint megközelíti a Plútót, és részletes vizsgálatnak veti alá a törpebolygót és holdjait, így minden eddiginél többet tudhatunk majd róla. Addig pedig íme néhány már biztos, de kevesek által ismert tény.

Az esemény kapcsán a National Geographic Channel készített egy dokumentumfilmet, amely részletesen mutatja be a történelmi jelentőségű űrprogramot, a kezdetektől egészen a kockázatos megközelítéséig. A Plútó vonzásában című filmet július 14-én 23 órakor vetíti a csatorna, előzetesként pedig kigyűjtöttek néhány érdekességet.

  • A mérések szerint a Plútó az elmúlt húsz évben folyamatosan távolodott a Naptól, tengelyferdesége pedig egyre nagyobbá vált. Ez utóbbinak köszönhetően ma már vannak olyan részei, ahonnan sose látni a Napot.
  • A Plútón két tényező befolyásolja az évszakokat: az egyik a Naptól való távolság, ami a keringési pálya excentricitása miatt az év során nagy mértékben változik; a másik pedig a törpebolygó tengelyferdesége, melynek köszönhetően hol az egyik, hol a másik pólus részesül nagyobb mennyiségű napfényben.
  • A tudósok szerint a Plútó légköre hol kitágul, hol összeszűkül, attól függően, hogy a törpebolygó éppen hol jár keringési pályáján.
  • A Plútót - az általa az iskolában akkoriban megismert alvilági istenség után - egy 11 éves angol kislány, Venetia Burney nevezte el a Lowell Obszervatórium nyilvános pályázatának keretében.
  • A Plútót a tudósok az egyik legizgalmasabb bolygónak tartják távolisága és ismeretlensége miatt. A Plútón olyan hideg uralkodik, hogy kezünk, ha a felszínén járva óvatlanul beleütnénk valamibe, darabjaira törne.
  • A Plútó megfigyelése igen időigényes folyamat, lévén egy plútói év körülbelül 250 földi évnek felel meg.
Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?