Tech hvg.hu 2014. július. 29. 13:00

Ne ijedjen meg: változtatja a színét a fagyi, ahogy nyalja

Igazi nyári szenzáció egy spanyol fizikus találmánya: a színváltoztató fagyi.

Egy 37 éves spanyol fizikus, aki mostanában már inkább a konyhaművészeteknek szenteli az idejét és alkotókedvét, úgy próbálja megmutatni, hogy a fizika nem csupán unalmas képleteket, összefüggéseket jelent, hogy színváltoztató fagylalttal kísérletezik.

A Xamaléon (kaméleon) névre keresztelt fagyi összetétele persze titok, szabadalmaztatás alatt áll, azonban feltalálója állítja, kizárólag természetes alapanyagokból áll. A színváltoztatás pedig természetes jelenség az élelmiszerek körében, amelyek így reagálnak a hőmérséklet-változásra és az oxidációra. A fagylalt esetében ehhez még a nyál savassága is hozzájárul, illetve egy, a vegyi folyamatok felgyorsítására hivatott spray, amellyel befújják a fagylaltot.

Sploid
Sploid

Akik kóstolták a színváltós fagyit, vegyes gyümölcs (tutti frutti) ízűnek mondták.

A fizikus további fagyifurcsaságokon is dolgozik, például egy olyanon, amely a klubok ultraibolya fényének hatására változtatja a színét, illetve egy másikra, amelyik magától megy át hófehérből élénk rózsaszínbe.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.