Igazi nyári szenzáció egy spanyol fizikus találmánya: a színváltoztató fagyi.
Egy 37 éves spanyol fizikus, aki mostanában már inkább a konyhaművészeteknek szenteli az idejét és alkotókedvét, úgy próbálja megmutatni, hogy a fizika nem csupán unalmas képleteket, összefüggéseket jelent, hogy színváltoztató fagylalttal kísérletezik.
A Xamaléon (kaméleon) névre keresztelt fagyi összetétele persze titok, szabadalmaztatás alatt áll, azonban feltalálója állítja, kizárólag természetes alapanyagokból áll. A színváltoztatás pedig természetes jelenség az élelmiszerek körében, amelyek így reagálnak a hőmérséklet-változásra és az oxidációra. A fagylalt esetében ehhez még a nyál savassága is hozzájárul, illetve egy, a vegyi folyamatok felgyorsítására hivatott spray, amellyel befújják a fagylaltot.


Akik kóstolták a színváltós fagyit, vegyes gyümölcs (tutti frutti) ízűnek mondták.
A fizikus további fagyifurcsaságokon is dolgozik, például egy olyanon, amely a klubok ultraibolya fényének hatására változtatja a színét, illetve egy másikra, amelyik magától megy át hófehérből élénk rózsaszínbe.