2012. április. 18. 08:26 MTI Utolsó frissítés: 2012. április. 18. 12:36 Tech

Új elmélet: túl kicsi tojásaik miatt halhattak ki a dinoszauruszok

Kis tojások, apró újszülöttek, hatalmas szülők: valószínűleg a felnőtt és a fiatal állatok közötti hatalmas méretkülönbség okozta a dinoszauruszok kihalását.

Bár a kérdésre, hogy egy meteorit-becsapódás következtésben miért haltak ki a dinoszauruszok, míg az emlősök túlélték a katasztrófát, még nem született meg az egyértelmű válasz, a témát illetően új ismeretekkel szolgált Marcus Clauss és Daryl Codron, a Zürichi Egyetem két tudósa és kutatócsapatuk. Összefoglaló tanulmányukat a Biology Letters című brit szaklapban mutatták be.

Egy dinoszaurusznak rendkívül sokat kellett nőnie, míg elérte egy kifejlett példány méreteit: a négytonnás anya majdnem 2500-szor volt súlyosabb a tojásból kikelő apró állatnál.

A fiókák azért voltak aprók, mert a tojásaiknak is kicsinek kellett lenniük. A még tojáshéj mögött fejlődő apróságok a héjon keresztül vették fel ugyanis az oxigént, a nagy tojással járó vastag héj pedig akadályozta volna oxigénellátásukat.

Növekedésük közben az egyre nagyobbá váló dinoszauruszok elnyomták kisebb társaikat. Így sok kistermetű dinoszaurusz faj a fiatal állatok versenyfutása miatt halt ki.

A nagytermetű dinoszauruszok számára viszont a globális, hosszantartó katasztrófa következtében megszűntek az ideális életkörülmények - magyarázta Marcus Clauss. A meteorit-becsapódás után egyes, a nagyobb növényevők táplálékául szolgáló növények nem nőttek többé. Velük együtt a nagy húsevők táplálékai is kezdtek kihalni.

A kisebb állatok, az emlősök viszont Clauss szerint nagyon szerény körülmények között is életben maradtak: a növények maradványaival, rovarokkal és más gerinctelen állatokkal táplálkoztak. Ez mentette meg az apróbb fajokat, akik így győzelmet arathattak a hatalmas dinoszauruszok felett.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.