Tech MTI 2012. február. 27. 18:30

Nehéz szülés miatt műteni kellett az egyik nyíregyházi hulmánt

Életmentő műtétet hajtottak végre az állatorvosok a Nyíregyházi Állatpark egyik közönséges hulmánján (Semnopithecus entellus), mivel a nőstény majom nem tudta természetes úton világra hozni utódát.

A hatéves Ariadnénak nem ez az első vemhessége, tavaly született kölyke elpusztult, ezért a fiatal anya legutóbbi áldott állapotát fokozott figyelemmel kísérték végig a park munkatársai és állatorvosai - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője hétfőn az MTI-t.

Az aggodalom nem volt alaptalan: a hétfő reggel megindult szülés során világossá vált, hogy a magzat halott, és a nőstény természetes úton nem tudja világra hozni. Az elaltatott anyaállatot a park szakemberei a Nyíregyházi Állatkórházba szállították, ahol sikeres császármetszést hajtottak végre rajta. A szóvivő közlése szerint Ariadné azóta már jól van, gondozói ugyanakkor remélik, hogy hamarosan ismét teherbe esik.

MTI / Balázs Attila

A közönséges hulmán Ázsia déli részén őshonos, Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható három példánya. Bundájuk sárgásfehér, csupasz testrészeiken sötét ibolyaszínű. A növényevő majmok általában 41-80 cm-esek, farkuk egyméteres, a nőstények valamivel kisebbek, mint a hímek. 190-210 nap vemhesség után a nőstény általában egy-két utódot hoz világra.

A hulmánt Indiában szent állatként tisztelik; a széles körben elterjedt majomfajta élőhelyének pusztulása miatt azonban egyre inkább visszaszorul. A sokat éhező lakosság is egyre kevésbé tűri el a földeken és kertekben garázdálkodó állatokat, így a faj egyedszáma időközben nagyjából 200 ezerre csökkent Indiában.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?