2011. szeptember. 19. 16:27 MTI Utolsó frissítés: 2011. szeptember. 19. 16:17 Tech

Okos melegvérű dínót találtak Utahban

Az egyik legkésőbbi dinoszaurusz, a kréta időszak legvégén élt ragadozó őshüllő fosszíliáit tárták fel az Egyesült Államokban.

A fosszília 2008-ban került elő Utah államban, és a dinoszaurusz a Talos sampsoni nevet kapta, amely egyrészt Talószra, a görög mitológia bronz óriására utal, másrészt Scott Sampsonra, az utahi Természettudományi Múzeum kurátorára. A Troodontidae alrendhez tartozott; kis méretű, két lábon járó madárszerű dinoszaurusz volt, magassága alig haladta meg az egy métert - olvasható a The Salt Lake Tribune online kiadásában.

Lindsay Zanno, a tanulmány vezető szerzője, a Wisconsini Egyetem paleontológusa azt emelte ki, hogy a dinoszaurusz abban az időszakban élt 70 millió évvel ezelőtt, amikor Észak-Amerikát egy belső tenger osztotta két részre. Az őshüllők ama ritka csoportjának volt a tagja, amely evolúciós szempontból a legközelebb állt a madarakhoz. Melegvérűek volt, és intelligens, testméretéhez képest a legnagyobb agytérfogattal rendelkezett.

"Rendkívül ritka lelet. A theropoda (szörnylábú) dinoszauruszokhoz tartozott, amelyek észak-amerikai törzsfejlődése régóta viták tárgyát képezi a paleontológusok között" - jegyezte meg Zanno.

A paleontológus kiemelte, hogy a Troodontidae alrendhez sorolt dinoszaurusz lábain a második ujjon egy megnagyobbodott, sarló alakú karmot viselt. A Talos sampsoni bal lábán lévő karom megsérült. "Ez a legérdekesebb felfedezés a csontvázon. A sarló alakú karom valószínűleg zsákmányszerzésre szolgált, "horogként" működött. A sérülés azt az elméletet támasztja alá, hogy a karom sohasem vett részt a járásban, és valószínűleg küzdelemben sérült meg" - magyarázta Zanno. A dinoszaurusz rekonstrukciója novembertől lesz látható az utahi Természettudományi Múzeumban.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.