2011. július. 28. 20:37 MTI Utolsó frissítés: 2011. július. 28. 20:39 Tech

Nanoszendvicsbe zárt energiával turbóznák fel az akkumulátorokat

Grafén és ón rétegekből hoztak létre nanoméretű rétegzett szerkezetet az amerikai Berkeley laboratórium kutatói, akik "szendvicsüket" nagy kapacitású energiatárolónak szánják. A leheletkönnyű kompozitanyagot lítiumion-akkumulátorokban használhatják majd fel.

Az elektromos járművekhez minél könnyebb akkumulátorokra van szükség, amelyeket gyorsan fel lehet tölteni és számos ciklusokon keresztül megtartják töltési kapacitásukat. Yuegang Zhang kutatásvezető szerint a kifejlesztett nanoszerkezet éppen erre lesz alkalmas.

A grafén egyetlen atom vastagságú grafitréteg, amelyben a szénatomok hatszögletű, méhsejtekre hasonlító rácsban foglalnak helyet. Az anyag különlegessége, hogy átlátszósága mellett annyira tömör, hogy a legkisebb gázatom se képes áthatolni rajta, az elektromosságot pedig csaknem olyan jól vezeti, mint a réz.

A kompozitanyag előállítása során a szinte kétdimenziós grafénra vékony filmrétegként ónt vittek fel, majd újra grafén és megint ón következett. Ezt a több emeletes szendvicset aztán 300 Celsius fokra hevítették, és beleolvasztották az ónt a grafén kristályrácsába. A hőkezelés hatására aprócska oszlopok alakultak ki az ónból a szendvicsszerkezetben.

Eredményeiket ismertető tanulmányukat az Energy and Environmental Science című szakfolyóiratban tették közzé a kutatók.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?