2011. július. 26. 16:07 MTI Utolsó frissítés: 2011. július. 26. 16:06 Tech

Teafilterek: nem írnak rá minden összetevőt a csomagolásra

Három New York-i középiskolás szorgalmi feladatként teafüvek összetételét elemezte DNS-vizsgálatokkal, melyek nem várt alkotórészek jelenlétét is bizonyították. Ilyenek volt például bizonyos gyomnövények, amelyeket nem tüntettek fel a csomagoláson.

Catherine Gamble, Rohan Kirpekar és Grace Young összesen 146 féle teát vizsgáltak meg, melyeknek körülbelül fele teafűből készült, másik fele pedig gyógynövényekből. A vizsgált termékek kereskedelmi forgalomban kaphatóak, azokat 33 vállalat gyártotta és 17 országból származtak.

A diákok erős főzetet készítettek a teákból, sokszorozták a benne lévő növényi genetikai állományt, majd szekvenáló készülékben meghatározták a DNS-szakaszokat. Az elemzés eredményét összevetették az Egyesült Államok Országos Orvosi Könyvtára kezelésében lévő GenBank adatbázisban található ismert genetikai szakaszokkal.

A normál teák négy százaléka tartalmazott a tealevélen kívül más növényi összetevőt is, a gyógynövényekből összeállított teáknak pedig több mint harmadában voltak olyan alkotórészek is, melyeket nem tüntettek fel a csomagolásukon. Ilyenek voltak például gyomnövények, mint a réti perje vagy a fehér libatop, négy teában előfordult petrezselyemféle is, de kamilla nyomaira is bukkantak hét gyógynövényteában, melyek csomagolásán azt nem tüntették fel.

A diákok szerint munkájuk arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek összetevőinek ellenőrzése ma már gyorsan és viszonylag olcsón lehetséges a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisok segítségével.

Az ifjú kutatók eredményeiket a Nature tudományos magazinban ismertették.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?