Teafilterek: nem írnak rá minden összetevőt a csomagolásra
Három New York-i középiskolás szorgalmi feladatként teafüvek összetételét elemezte DNS-vizsgálatokkal, melyek nem várt alkotórészek jelenlétét is bizonyították. Ilyenek volt például bizonyos gyomnövények, amelyeket nem tüntettek fel a csomagoláson.
Catherine Gamble, Rohan Kirpekar és Grace Young összesen 146 féle teát vizsgáltak meg, melyeknek körülbelül fele teafűből készült, másik fele pedig gyógynövényekből. A vizsgált termékek kereskedelmi forgalomban kaphatóak, azokat 33 vállalat gyártotta és 17 országból származtak.
A diákok erős főzetet készítettek a teákból, sokszorozták a benne lévő növényi genetikai állományt, majd szekvenáló készülékben meghatározták a DNS-szakaszokat. Az elemzés eredményét összevetették az Egyesült Államok Országos Orvosi Könyvtára kezelésében lévő GenBank adatbázisban található ismert genetikai szakaszokkal.
A normál teák négy százaléka tartalmazott a tealevélen kívül más növényi összetevőt is, a gyógynövényekből összeállított teáknak pedig több mint harmadában voltak olyan alkotórészek is, melyeket nem tüntettek fel a csomagolásukon. Ilyenek voltak például gyomnövények, mint a réti perje vagy a fehér libatop, négy teában előfordult petrezselyemféle is, de kamilla nyomaira is bukkantak hét gyógynövényteában, melyek csomagolásán azt nem tüntették fel.
A diákok szerint munkájuk arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek összetevőinek ellenőrzése ma már gyorsan és viszonylag olcsón lehetséges a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisok segítségével.
Az ifjú kutatók eredményeiket a Nature tudományos magazinban ismertették.