2011. június. 27. 17:13 MTI Utolsó frissítés: 2011. június. 27. 17:05 Tech

Jéggel hűtötték az élelmiszereket a XIV. században a kínaiak

Egy középkori freskó tanúsága szerint a kínaiak már a XIV. században jéggel hűtötték az élelmiszereket.

A Sanhszi (Shanxi) tartományban lévő Kuanseng (Guansheng) templomának északi falán lévő festményt a közelmúltban kezdte vizsgálni egy kínai kutató. A freskó kínai hajadonokat ábrázol hangszerekkel és virágokkal. A lányok öltözéke és a bútorzat a korabeli jómódról tanúskodik.

A kutató meglepetésére a falfestményen az íróasztal alatt egy fából ácsolt tárolót vett észre, amelybe gyümölcsöket és jégdarabkákat helyeztek váltakozva. A freskó a Jüan (Yuan) dinasztia (1271-1368) alatt, 670 éve készült, ami azt jelenti, hogy a kínaiak már a XIV. században jéggel tartósították a romlékony élelmiszert.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.