2010. november. 29. 13:22 MTI Utolsó frissítés: 2010. november. 29. 13:22 Tech

Csicsókás-céklás kalács lett az egyik legjobb biotermék

Mangalicakolbász, epres joghurt, ribizlis bodzalé, őrölt szőlőmag és céklás kalács érdemelte ki idén az év hazai biotermékeinek járó elismeréseket.

A szakma az állati termékek kategóriában a Naszálytej Zrt. Zöldfarm epres joghurtját, a gabonafélék, sütőipari készítmények közül a Bio Malom Kft. csicsókás, céklás kalácskeverékét találta a legjobbnak. A zöldség és gyümölcs termékcsoport favoritja idén Horváth László bodzalé ribizlivel elnevezésű ivóleve volt, az egyéb kategóriában pedig Gonda János szőlőmagőrleménye vitte el a pálmát. Az ötödik kategória a látogatók voksai alapján kiosztott közönségdíj, melyet idén a Tarnamenti 2000 Zrt. mangalica vastagkolbásza nyert el - közölte az elismerés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. 

A XXIII. Biokultúra Tudományos Nap rendezvényen a Magyar Biokultúra Szövetség vezetőségi tagjaiból álló 9 tagú szakmai zsűri négy termékkategóriában szavazott 2010 legízletesebb bioélelmiszerére. Az év hazai biotermékeinek járó díjak mellett a magyar biokultúrában nyújtott kimagasló teljesítményeket díjazó Pro Biokultúra emlékérmet is átadták a hétvégén. Az 1998-ban alapított és azóta kétévenként kiosztott elismeréseket idén Darvas Béla, a biológiai tudományok kandidátusa, az MTA doktora, Bódi Csaba, a Hipp Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Németh István rábcakapi, Kocsis Attila debreceni és Hrustinszki József albertirsai biogazdák kapták.

 

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?