2010. október. 26. 20:30 MTI Utolsó frissítés: 2010. október. 26. 20:26 Tech

WWF: látványos új fajok sokaságát rejti az Amazonas-medence

Az Amazonas-medencében átlagban háromnaponta látványos, addig ismeretlen fajra bukkannak - érzékelteti a terület biológiai gazdagságát a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden kiadott jelentésében.

Az ENSZ égisze alatt zajló nagojai biodiverzitási csúcstalálkozó alkalmából megjelentetett kiadvány szerint 1999 és 2009 között nem kevesebb, mint 1220 új állat- és növényfajt találtak a kutatók Amazóniában, többek között egy limuzin hosszúságú anakondafajt, egy majmokat evő harcsafélét, egy rózsaszín folyami delfint, egy kék csáprágójú pókot és számos nyílméregbékafélét. A becslések szerint a legalább 40 ezer fajt számláló amazóniai növényvilág is elképesztő sokszínűséget mutat. A WWF közlése szerint az ecuadori esőerdő egy alacsonyan fekvő, mindössze egyhektáros területe ezer növényfajt rejtett, míg egy 24 hektáros kolumbiai esőerdőrész háromezer növényfajnak adott otthont.

"Ez a jelentés világosan bemutatja az amazóniai élővilág hihetetlen, elképesztő sokszínűségét ... Ugyanakkor ez a hihetetlen régió nyomásnak van kitéve az ember jelenléte miatt. A táj nagyon gyors ütemben alakul át" - fogalmazott újságíróknak Francisco Ruiz, a WWF Élő Amazónia kezdeményezésének vezetője a jelentés bemutatása kapcsán. A természetvédelmi szervezet adatai szerint az elmúlt 50 évben az Amazonas-menti esőerdő 17 százalékát, azaz körülbelül két spanyolországnyi területet irtottak ki a faanyagért, valamint hogy helyet szabadítsanak fel a mezőgazdasági tevékenységek, így például a szarvasmarha-tenyésztés és az olajpálma-ültetvények számára. A brazil kormány a WWF-fel, a Világbankkal és más szervezetekkel együttműködve az elmúlt hat év során 32 millió hektár védett esőerdőt jelölt ki az ország területén.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?