2010. szeptember. 29. 18:18 MTI Utolsó frissítés: 2010. szeptember. 29. 18:13 Tech

A növényfajok több mint egyötöde veszélyeztetett

Világszerte a növényfajok több mint egyötödét fenyegeti a kihalás egy, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) részvételével végzett átfogó kutatás szerint.

Stephen Hopper, a kutatásban szintén részt vevő londoni Királyi Botanikus Kert igazgatója szerint a jelentés az eddigi legpontosabb feltérképezését jelenti annak a veszélynek, amely a világ becslések szerint 380 ezer növényfaját fenyegeti. "Ez a tanulmány megerősíti, amit már eddig is sejtettünk, hogy a növények veszélyben vannak, és ennek legfontosabb oka az emberi tevékenység kiváltotta élőhely-zsugorodás" - fogalmazott az arborétum vezetője.

Stephen Hopper szerint az IUCN, a brit Királyi Botanikus Kert és a londoni Természettudományi Múzeum által jegyzett jelentés "alapvető viszonyítási pontjaként" szolgálhat a jövőbeli természetmegőrzési programoknak. "Nem nézhetjük ölbe tett kézzel a növényfajok eltűnését - a növények jelentik minden földi életforma alapját, ezenkívül tiszta levegőt, vizet, táplálékot és üzemanyagot biztosítanak számunkra. A teljes állatvilág a növényektől függ, ahogyan mi is" - hangsúlyozta Hopper.

A kutatók közel 4 ezer növényfaj helyzetét vizsgálták meg, s ezek 22 százalékát sorolták a veszélyeztetett fajok közé. Az eredmények szerint különösen sok fajt fenyeget a kihalás a trópusi esőerdőkben, a növények legveszélyeztetettebb csoportját pedig a nyitvatermők - így például a fenyőfélék - alkotják. Neil Brummitt, a Királyi Botanikus Kert kutatójának közlése szerint a veszélyeztetett növényfajok 81 százaléka esetében emberi tevékenység áll a fenyegetettség hátterében. A jelentés szerint a növények összességében veszélyeztetettebbek, mint a madarak, hasonlóan veszélyeztetettek, mint az emlősök, de kevésbé fenyegeti őket a kihalás, mint a kétéltűeket és a korallokat. Az ENSZ október 18. és 29. között biodiverzitási csúcsot tart Japánban; a nagojai találkozón a világ országai új biodiverzitási célokról tárgyalnak majd, miután a 2010-re kitűzötteket egyértelműen nem sikerült teljesíteni.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?