2010. június. 25. 15:05 MTI Utolsó frissítés: 2010. június. 25. 14:40 Tech

Afrika haszonállatai "kiaknázatlan genetikai forrást" képviselnek

Afrika őshonos haszonállatainak genetikai sokféleségét addig kellene feltérképezni, amíg el nem tűnik örökre - figyelmeztetnek kutatók a Science magazinban.

Az emberi genom program tízéves évfordulója alkalmából megjelent írás brit és etióp szerzői emlékeztetnek arra, hogy a kontinens őshonos fajai sikeresen alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez, ezen belül például a parazitákhoz. Mint kiemelték, ennek háttere még jórészt feltáratlan a tudományos közösség előtt.

Az őshonos állatállományt azonban az afrikai mezőgazdasági termelésben kiszoríthatják a fejlett országokból beszerzett fajták, eltűnésükkel pedig örökre elvesznek különleges tulajdonságokat hordozó génjeik is.

Olivier Hanotte, a tanulmány vezető szerzője a BBC hírportáljának nyilatkozva elmondta: ahelyett, hogy feltárnák az Afrikában őshonos fajok kedvező tulajdonságainak genetikai titkait, egyre inkább európai fajokkal helyettesítik. A "betelepített" állatokat azonban általában nem tudnak megküzdeni az afrikai mostoha körülményekkel.

Az európai fajtákra való áttérés egyik fontos negatív következményeként említi Hanotte, hogy a "kényesebb" állatok etetésére emberi fogyasztásra is alkalmas terményeket használnak fel. "Szerintem ez a legrosszabb, amit tehetnek" - óvott a kutató, aki a Nottinghami Egyetem genetikai intézetének munkatársa.

A szakember szerint az európai állatállományból már számos olyan jegy eltűnt, amely a különleges körülményekhez való alkalmazkodást segíti, és az Afrikában őshonos jószágokban még megtalálható: ilyen például a kisebb kérődzők emésztőszervi parazitákkal szembeni ellenálló képessége.

A genomikai kutatások a mezőgazdaságban eddig jórészt a fejlett országokban élő állatfajokra irányultak, ezért a szerzők sürgetik, hogy az afrikai állatállomány genomjának vizsgálata is kezdődjön el.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?