Afrika haszonállatai "kiaknázatlan genetikai forrást" képviselnek
Afrika őshonos haszonállatainak genetikai sokféleségét addig kellene feltérképezni, amíg el nem tűnik örökre - figyelmeztetnek kutatók a Science magazinban.
Az emberi genom program tízéves évfordulója alkalmából megjelent írás brit és etióp szerzői emlékeztetnek arra, hogy a kontinens őshonos fajai sikeresen alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez, ezen belül például a parazitákhoz. Mint kiemelték, ennek háttere még jórészt feltáratlan a tudományos közösség előtt.
Az őshonos állatállományt azonban az afrikai mezőgazdasági termelésben kiszoríthatják a fejlett országokból beszerzett fajták, eltűnésükkel pedig örökre elvesznek különleges tulajdonságokat hordozó génjeik is.
Olivier Hanotte, a tanulmány vezető szerzője a BBC hírportáljának nyilatkozva elmondta: ahelyett, hogy feltárnák az Afrikában őshonos fajok kedvező tulajdonságainak genetikai titkait, egyre inkább európai fajokkal helyettesítik. A "betelepített" állatokat azonban általában nem tudnak megküzdeni az afrikai mostoha körülményekkel.
Az európai fajtákra való áttérés egyik fontos negatív következményeként említi Hanotte, hogy a "kényesebb" állatok etetésére emberi fogyasztásra is alkalmas terményeket használnak fel. "Szerintem ez a legrosszabb, amit tehetnek" - óvott a kutató, aki a Nottinghami Egyetem genetikai intézetének munkatársa.
A szakember szerint az európai állatállományból már számos olyan jegy eltűnt, amely a különleges körülményekhez való alkalmazkodást segíti, és az Afrikában őshonos jószágokban még megtalálható: ilyen például a kisebb kérődzők emésztőszervi parazitákkal szembeni ellenálló képessége.
A genomikai kutatások a mezőgazdaságban eddig jórészt a fejlett országokban élő állatfajokra irányultak, ezért a szerzők sürgetik, hogy az afrikai állatállomány genomjának vizsgálata is kezdődjön el.