Tech MTI 2010. június. 17. 17:19

Krétakori halgyík a veteményeskertből

Krétakori halgyík, azaz Ichthyosaurus 100 millió éves maradványait találta meg egy ausztrál tinédzser, amikor osztálytársaival az iskolai veteményeskertben szorgoskodott.

A mai Richmond területét a kréta időszakban tenger borította, így a városban gyakorta kerülnek elő tengeri hüllők és más őskori állatok megkövesedett maradványai - olvasható a  Discovery News hírei között.

A gyakran előkerülő őslénytani leletek ellenére Raymond Hodgsonnak eszébe sem jutott, hogy valami értékesre bukkant, amikor kifordította a fosszíliákat a talajból. Épp készült folytatni az ásást, amikor Ben Smith, a gondnok, "civilben" amatőr paleontológus, felfigyelt a leletre. A helyi múzeum azóta halgyíkként azonosította a fosszíliát.

Ichthyosaurus
Wikipedia

A halgyíkok (Ichthyosauria) a hüllők osztályának (Reptilia) és a Ichthyopterygia alosztályába tartozó rend. A triász időszakában jelentek meg, így az egyik legkorábbi hüllőcsoportnak tekinthető. A jura kor végére megcsappant az óceánok halgyíkfaunája, azonban a kréta időszakban újabb virágkor köszöntött be az ichthyosaurus-félék számára.

A hüllőcsoportok közül messzemenően a legjobban alkalmazkodtak a vízi életkörülményekhez, nyílt tengeri ragadozók voltak. Testalkatuk erősen emlékeztetett a ma élő cápák és delfinek alakjára. Koponyájuk elülső észe viszonylag rövid, csőrszerű volt, állkapcsukban számos gyökértelen fog ült. Uszonyokká módosult végtagjaikat ötnél több ujj és igen sok ujjperc jellemezte, testhosszúk elérhette a 10 métert is.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?