Tech MTI 2010. április. 08. 13:35

Elárvult borzkölyköt nevelnek a Szegedi Vadasparkban – fotó

Borzkölyköt találtak Szeged környékén húsvét előtt. Az állatot a Szegedi Vadasparkban, az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontjában gondozzák. Ha lehetőség lesz rá, visszaengedik a természetbe.

Elárvult borzkölyköt nevelnek a Szegedi Vadasparkban, húsvét előtt találták a Tisza-parti város környékén. A csöppnyi állat négy-hat hetes lehet. Főleg tavasszal számos elárvult fióka vagy kölyök kerül a vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába – mondta Veprik Róbert igazgató.

Tavaly törött lábú őzgidát, vidrát is neveltek az állatkert munkatársai, idén további fajokkal bővült a vadasparki bölcsőde. Az egyik árva egy borzifjonc, amelyre húsvét előtt találtak Szeged környékén. Az állatot felcseperedése után vissza szeretnék engedni a természetbe, ha erre nem lesz lehetőség, építenek neki egy kifutót - közölte a szakember.

A borz, bár hazánkban nem ritka, kevéssé ismert vadállat. Feltehetően azért, mert rejtőzködő életmódot folytat, a nappalt mélyen a föld alatt tölti. Menyétféle ragadozó, amely a kisebb állatok elfogyasztása mellett kedveli a gyümölcsöket, magokat és gombákat is. Híresen torkos, főleg a téli álomra való felkészülés során nehéz az étvágyát csillapítani. Sokan ezért mezőgazdasági kártevőnek tekintik.

Régebben magányos állatnak gondolták, mára kiderült, hogy klánokban él, néha több évszázada karban tartott, kiterjedt üregrendszerekben, amelyek akár több hektárosak is lehetnek. Az alom többnyire két-hat kölyökből áll, amelyek március tájékán születnek. Körülbelül egyéves korukban válnak ivaréretté.

Az aprócska ragadozó egyik szeme szerdán, a másik csütörtökön nyílt ki, ezért gondozója, Selmeczi Ildikó óvja az erős fénytől. Az állat cumisüvegből kap kutyatápszert, gyakran kétóránként, mivel még nagyon kicsi és egyszerre néha csak 20 milliliternyi folyadékot tud elfogyasztani.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?