2010. március. 10. 17:15 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. március. 10. 16:09 Tech

Bolti fénytől vitamindúsabbak a zöldségek

A szupermarketek fénycsövei növelik a zöldségek vitaminkoncentrációját - állapította meg az amerikai mezőgazdasági minisztérium növényélettannal foglalkozó kutatója, Gene Lester.

A zöldségek tápértékét nem is kicsit növelik a bolti fények - állítja a Discovery News szerint a minisztériumi szakértő. Lester úgy találta, hogy például a több napon át fénycsővel megvilágított spenótban bizonyos vitaminok koncentrációja megduplázódott. Mindezek nyomán át kellene gondolni, hogy milyen körülmények között érdemes tartani a zöldségeket - nemcsak az üzletekben, hanem otthonunkban is.

A folyamatos fénysugárzás hatására a növények továbbra is fotoszintetizálnak. Márpedig ez tápanyagokat állít elő bennük. A bolti fények a napfényt utánozzák, annak spektrumához hasonló a sugárzásuk, és ráadásul gyakran éjjel-nappal világítanak az üzletekben. Lester a spenótot azért kezdte vizsgálni, mert ez az egyik "legkomplettebb vitamintároló", és ez egyébként nem is ritka zöldség. Egészségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy C, A, K és E vitaminokat is tartalmaz, illetve folsavat (B9-vitamint).

Lesterék kísérletében azonos körülmények között termesztett spenótok leveleit kétféle módon tárolta. (Azon kívül, hogy néhánynak a levelét már a kísérlet elején megvizsgálta, mennyi vitamint tartalmaznak.) A kétféle tárolás azt jelentette ezután, hogy a spenót egy részét átlátszó műanyagdobozba rakta, egy másik részét pedig barna zacskókba. Mindkét csoportot a bolti hűtpultokhoz hasonló hőmérsékleten tartotta ezután. Kilenc nap múlva megvizsgálta ezeket, és kiderült, hogy a legtöbb vitamin koncentrációja 10-20 százalékkal nőtt az átlátszó tárolóeszközben tartott spenótokban, de a K vitamin szintje például 100 százalékkal megugrott bennük, akárcsak a folsavé. A letakart spenót vitaminszintje ugyanakkor nem változott vagy csökkent mindeközben.


 

Hirdetés