Egy üzleti ebédet nem ajánlatos a sarki kínainál vagy az irodapark menzáján letudni. De még kedvenc kisvendéglőnkben sem, bármily kötetlen hangulatban is igyekeznénk megalapozni a partnereinkhez fűződő jó viszonyt.
Elegáns környezet, kiváló minőségű étel több mint fél siker lehet. S ne feledjük: time is money, azaz az idő pénz, bármely csábító is a kínálat, az üzleti ebéd a minőségi, de nem a lassú evészet alkalma. A pesti bank- és hivatali negyedekhez közeli Lukács, Armani és Dunapark business lunch kínálatát vettük szemügyre.
Lukács Cukrászda
Az Andrássy úti Lukács cukrászda melegkonyhát is üzemeltet. Akár egy kiadós, klasszikus üzleti reggelit is elkölthetünk itt: tojás, házi kenyér, bacon, paradicsom, pirított gomba és bio főtt bab. Könnyedebb kezdés a frissen sült croissant és briós. A délután öt óráig kapható könnyű ebéd-kínálat a szezonális alapanyagok függvényében hónapról hónapra változik. Viszont egész évben ragaszkodik a kiváló minőségű, 100 százalékban természetes alapanyagokhoz Devin Ticmanis séf. A brit-kanadai szakács szívesen variálja a tipikus magyar ételeket. Olyan hétköznapi fogásokat alakít át, mint a tojásleves vagy a rakott krumpli. Ez utóbbi állitólag a vendégek egyik nagy kedvence. Sokkal inkább hasonlít ugyan egy könnyű meleg salátára – meleg chorizo és tojássaláta néven találjuk az étlapon –, mint az általunk megszokott, hagyományos tányérba valóra. Ízeiben azonban ott a „rakottkrumpliság“. Különösen meglepő ez, hiszen a magyar alapanyagok helyett a spanyol, olasz konyhán kedvelt chorizo, tiroli speck és crème fraiche kerül bele.
Alapvetően egyszerűség, letisztultság jellemzi Devin Ticmanis fogásait, aki túlzott fűszerezés helyett a kiváló alapanyagok hangsúlyozára törekszik. Remek példa erre a Lukács szendvicse: mindössze sült csirkemellet, bacont és friss zöldségeket rejt a házi kenyér. Mégsincs hiányérzetünk, kerek klubszendvics. A bagett és a ciabatta a séf több hónapos kisérletező munkájának eredménye, és becsületére válna bármely jó francia vagy olasz pékségnek. A szezonalitás rendkívül fontos szempont az étlap összeállításakor. A téli slágerlistát a burgonyából, sárgarépából készült levesek, a céklasaláta és a paradicsomos szószban főtt marha- és sertéshúst rejtő briós szendvics vezette.
Néhány ár a tájékozódás kedvéért: reggeli 1490 forinttól, savanyú tojásleves 1290, meleg chorizo és tojássaláta 2290 forint.
Emporio Armani Caffé
Az ugyancsak Andrássy úti Emporio Armani Caffé leginkább nekünk, magyaroknak okozhat kellemes meglepetést. Nyugat-európai partnerünk biztos nem lepődik meg azon, hogy az ultramodern, vörösben és feketében játszó, inkább bárnak, mint kávéháznak tűnő vendéglátóhely melegkonyhájáról közepes árfekvésű, nagyszerű üzleti ebéd kínálkozik két fogásban, melyet kétféle leves és háromféle főétel közül választhatunk ki. Nomen est omen, az Armani étlapján olasz fogások sorakoznak, a menüvel sincs ez másképpen. Itt egy magyar, Meczner Zoltán séf nyúl biztos kézzel az itáliai fogásokhoz, melyeket egy kicsit saját ízlésére formál. A hetenként változó kínálat tételeiből nem maradnak ki a házitészták, a szezonnak megfelelő friss zöldségek és a mediterrán húsételek sem. Ottjártunkkor parajlevest és sáfrányos rizottót választottunk. A leves – a spenótot leginkább főzelékként fogyasztó magyarok számára – talán elsőre szokatlannak tűnhet, másodikra azonban biztosan mindenki megkedveli. A meleg zöldséges alaplében a paraj íze tökéletesen harmonizál a scamorza sajttal. A sáfrányos rizottó pedig „a“ rizottó, csupa nagybetűvel is írhatnánk. Tökéletes állagú rizsszemek, megfelelően krémesen és remekül ízesítve. A sáfrányos rizottó az olasz konyha egyik legegyszerűbb fogása – az Armanié remekül példázza, hogy nem az összetevők vagy a technológia bonyultsága, hanem a kifogástalan elkészítés lehet egy ilyen fogás titka. Az adagok pedig pont akkorák, amelyektől feltöltekezve, de nem eltelve folytathatjuk az üzleti megbeszélést.
A kétfogásos menü ára: 2500 forint.
Dunapark Étterem és Kávéház
A Szent István parki Dunapark nagy hagyománnyal bíró kávéház, mely a business lunchok idejében újabb reneszánszát éli. Látogatásunkkor meglepően sokan voltak az étteremben, a közönség zömét egyértelműen az üzletemberek adták. Az étterem étlapján igen sok fogás szerepel, kiegyensúlyozott nemzetközi és magyar kínálattal. A business lunch variációit bemutatandón Tőkei Kálmán konyhafőnök helyettes degusztációs menüt állított össze részünkre a három-négy havonta változó állandó étlapról és a havonta frissülő séfajánlatból. A menüsor business lunch-nak túl komplett lenne, de felfedi a konyha erősségét, a remek ízkombinációs készséget.
Kedvcsinálónak padlizsánkrém és ropogós, helyben sütött zsömle érkezik, kiváló felütés. Előételként a heti kínálatból fehérboros mézmártásos körtével és olajos, magvas burgonyafánkkal kísért roston sült libamáj, az állandó étlapról zöldséges garnélás linguine (tészta). A harsogóan friss zöldségek, az al dente tészta és a rák meggyőző triót alkotnak. A fánk kissé fojtós, de a mézes körtével tökéletesen harmonizáló vajpuha libamáj lenyűgőző. Sajnos a folytatás kevésbé, a levesek jelentik az ebéd mélypontját. Mind az állandó étlap vargányakrémlevese gratin karfiollal és füstölt libamellel, mind pedig az aktuális ajánlatok sütőtökkrémlevese tökmaggal és bazsalikomolajjal hagy némi kívánnivalót maga után: a gombalevesen eluralkodik az amúgy remek karfiol íze, a sütőtökkrémleves pedig már-már desszertszerűen édes. Egy leheletnyi arányérzék mindkét fogást helyes útra téríthetné. A főfogásoknál ismét felragyog a Dunapark csillaga. A heti ajánlat kapros-tejfölös savanyú káposztával, vajas burgonyával és grillezett paradicsommal kísért, tökéletes állagú harcsafiléje kiváló ízkombináció.
A szakács bátran használja a kaprot, és jól is teszi. Csupán csak a vajas krumpli szerepét nem sikerült megfejtenünk, de elfért a tányéron. A sütőtökös rizottóval kísért, zsályával, sonkával sült csirkemell nem tudja felvenni a versenyt a hallal, a hús korrekt, a rizottó azonban kicsit keményre sikeredett. A desszertnél viszont hangos vivátban törünk ki, a heti ajánlat narancsos-málnás joghurtos mascarponehabja dió krokanttal egyszerűen tökéletes, másodpercek alatt tűnik el a pohárból. Az állandó étlap pálinkás körteraguval és vanília krémhabbal kísért csokoládészufléja is meglehetős elégedettséggel tölthet el bárkit. A Dunapark csapata figyelemreméltó, egy jóval kevesebb fogást tartalmazó étlap azonban egyenletesebb teljesítményű terepet jelenhetne. Németh Imrétől, a ház ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a közeljövőben számíthatunk is ilyen irányú változásokra.
Néhány ár a tájékozódás kedvéért: vargányakrémleves 1450 forint, harcsafilé 3990 forint, mascarponehab 1200 forint.