2010. március. 02. 16:25 MTI Utolsó frissítés: 2010. március. 02. 15:52 Tech

A jegesmedvék a barnamedvék leszármazottai

A jegesmedvék csupán mintegy 150 ezer éve fejlődtek ki a barnamedvékből - erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók a norvégiai Svalbard-szigetcsoporton (Spitzbergákon) talált ritka lelet, egy megkövesedett állkapocs vizsgálata nyomán.

A jegesmedvék az év nagy részében az Északi-sarkvidék jégmezőin élnek, és a jégtáblákat megolvasztó globális felmelegedés egyfajta jelképeivé váltak.

"Vizsgálati eredményeink megerősítették, hogy a jegesmedve fiatal evolúciós faj, amely mintegy 150 ezer éve vált külön a barnamedvétől, és rendkívül gyorsan fejlődött" - közölte Charlotte Lindqvist, a Buffalói Egyetem biológiai tudományok tanszékének adjunktusa beszámolójában.

Lindqvist és munkatársai a kövületből nyert mitokondriális DNS-t elemezték, és megállapításaikat kedden hozták nyilvánosságra az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos lapjában (PNAS).

A mitokondriumok a sejteket látják el energiával, a belőlük kivont mitokondriális DNS (mtDNS) mindig és kizárólag az anyától öröklődik tovább az utódra. A tudósok eddig is tudták, hogy a jegesmedvék a barnamedvék leszármazottai, de vita volt arról, hogy szétválásuk mikor következett be. A kutatók most úgy számolták ki a lehetséges időpontot, hogy összevetették a 100-130 ezer évesre becsült, megkövült maradványból vett DNS-mintát a mostani jegesmedvék és barnamedvék DNS-vel.

A jegesmedve-kövületek azért mennek ritkaságszámba, mert az elhullott emlősök maradványait más állatok "eltakarítják" vagy lesüllyednek az óceán mélyére.
A vizsgált példányra 2004-ben bukkant rá egy izlandi geológus.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.