2010. február. 17. 10:07 MTI Utolsó frissítés: 2010. február. 17. 09:44 Tech

Óriási ókori szőlőprést tártak fel Izraelben

Szokatlan alakú, ezernégyszáz éves szőlőprést tártak fel Izraelben: a borászati eszköz kivételesen nagy méretű és magas műszaki színvonalat képvisel.

A 6,5 méterszer 16,5 méteres nyolcszögletű présre Izrael déli részén, Jeruzsálemtől és Tel-Avivtől egyaránt 40 kilométerre bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság archeológusai. "Ez egy VI-VII. századi település ipari negyede lehetett. Maga a település egy mezőgazdasági régió kellős közepén feküdt" - magyarázta Uzi Ad ásatásvezető régész.

Ebben az időszakban az egész térség a bizánci birodalom része volt. "A szőlőprés mérete arra utal, hogy ipari méretű borkészítés folyt itt, vagyis nem helyi fogyasztásra szánták. Vélhetően a terméket a korabeli egyik nagy borpiacra, Egyiptomba szállították, vagy esetleg Európába" - vélekedett Ad.

AP

"Ez egy komplett szőlőprés, amely a korabeli igen magas műszaki színvonalról tanúskodik. Ez a tudás nemzedékről nemzedékre öröklődött" - hangsúlyozta. Egy hasonló borprésre korábban a helyszíntől 20 kilométerre, Askelontól északra bukkantak. A régész kifejtette, nem praktikus a must gyűjtésére szolgáló kádak alakja, mivel az üledék lerakódott a sarkokban. Valószínűleg esztétikai okokból tértek el a gyűjtőkádak esetében a megszokott kör- vagy négyszögletes alaktól.

Eredetileg a berendezés 15 méterszer 16,5 méteres lehetett. A szőlő a központi mozaikpadlón halmozták fel, itt végezték a fürtök taposását is. A szőlőlé a mozaikpadlóról az elosztókádba csorgott, innen pedig a két gyűjtőkádba jutott. A központi taposótér közelében feltártak négyszögletes területeket, amelyeket eredetileg szintén mozaik borított. A régészek feltételezése szerint a leszüretelt fürtöket taposás előtt itt raktározták, és néha itt kezdődött a szőlő erjedése is.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?