Tönkreteszi a sört a klímaváltozás
Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.
A New Scientist értesülései szerint Martin Mozny, a Cseh Hidrometeorológiai Intézet kutatója szerint az elmúlt években sokat romlótt a pilzeni sörök alapjául szolgáló, úgynevezett Saaz-komló minősége. A szakember a klímaváltozást, azon belül is a növekvő hőmérsékletet tette felelőssé a változásért.
A Mozny által vezetett kutatócsoport aprólékos időjárási adatbázisokat vetettek össze a termény hozamával, illetve a sör minőségével, hogy felmérjék, 1954 és 2006 között milyen minőségbeli változások mentek végbe a cseh söröket illetően. A legjobb minőségűnek számító Saaz-komló mintegy 5 százalék úgynevezett alfa-savat tartalmaz, amely a pilzeni sör jellegzetes, kesernyés ízét adja.
A kutatási eredmények szerint a Saaz-komlóban található alfa-sav koncentrációja évente 0,06 százalékkal csökkkent 1954 óta, a hozamon, illetve a minőségre vonatkozó becsléseken alapuló modellek pedig ennél jelentősebb negatív változást jeleznek előre a jövőben.
„A változás nem csak a cseh söripart érintheti, hanem a Németország keleti, illetve Szlovákia középső régióban található komlótermelő területeket egyaránt” – nyilatkozta a New Scientistnek Francesco Tubiello, az Európai Bizottság mezőgazdasági szakértője.