2009. szeptember. 14. 17:30 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. szeptember. 14. 17:11 Tech

Tönkreteszi a sört a klímaváltozás

Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.

A New Scientist értesülései szerint Martin Mozny, a Cseh Hidrometeorológiai Intézet kutatója szerint az elmúlt években sokat romlótt a pilzeni sörök alapjául szolgáló, úgynevezett Saaz-komló minősége. A szakember a klímaváltozást, azon belül is a növekvő hőmérsékletet tette felelőssé a változásért.

A Mozny által vezetett kutatócsoport aprólékos időjárási adatbázisokat vetettek össze a termény hozamával, illetve a sör minőségével, hogy felmérjék, 1954 és 2006 között milyen minőségbeli változások mentek végbe a cseh söröket illetően. A legjobb minőségűnek számító Saaz-komló mintegy 5 százalék úgynevezett alfa-savat tartalmaz, amely a pilzeni sör jellegzetes, kesernyés ízét adja.

A kutatási eredmények szerint a Saaz-komlóban található alfa-sav koncentrációja évente 0,06 százalékkal csökkkent 1954 óta, a hozamon, illetve a minőségre vonatkozó becsléseken alapuló modellek pedig ennél jelentősebb negatív változást jeleznek előre a jövőben.

„A változás nem csak a cseh söripart érintheti, hanem a Németország keleti, illetve Szlovákia középső régióban található komlótermelő területeket egyaránt” – nyilatkozta a New Scientistnek Francesco Tubiello, az Európai Bizottság mezőgazdasági szakértője.

hvg360 Serdült Viktória 2024. november. 28. 10:09

Felesleges kényeskedni a függetlenség miatt – a bírókat képviselő OBT elnöke a kormány alkujáról

Két lehetőség volt: vagy nincs pénz, vagy pedig van, de akkor alá kell írni a papírt – így magyarázta a HVG információi szerint egy belső értekezleten Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke, miért ment bele a kormány diktálta megállapodásba. Beszédének több forrásból hozzánk eljutott átirata szerint azt mondta, felesleges kényeskedni a bírói függetlenség miatt.