2009. június. 07. 12:47 MTI Utolsó frissítés: 2009. június. 07. 12:52 Tech

Mamutpecsenyét sütögettek a gödör felett

Jól felszerelt 29 ezer éves konyhára bukkantak cseh régészek, az egykori szakácsok a legutolsó lakomára mamutpecsenyét készítettek.

Az osztrák-szlovák határ közelében található régészeti helyszín bepillantást enged abba, hogy miként élt az első anatómiailag modern ember Európában - olvasható a Discovery Channel hírei között.

Míg a közép-európai lakosság a szarvashúst preferálta, a felső paleolitikumban élt gravetti kultúra népe a komolyabb falatokat kedvelte. Jiri A. Svoboda, a Brnói Egyetem Régészeti Intézetének igazgatója és kollégái ugyanis a helyszínen egy nősténymamutnak és borjának a maradványaira leltek egy 120 centiméter széles (pecsenye)sütő gödör mellett. Ám ha mamut nem akadt, megfelelt a medve, a sarki róka, a rozsomák, ahogy a ló vagy a szarvas is.

"Úgy tűnik, hogy a felső paleolitikumban Morvaország területén élt közösségek étrendjében nagyon nagy szerepet játszottak a mamutok" - hangsúlyozta Svoboda a professzor. Mint a tudós elmondta: a húst gödrökben, betemetve sütötték. "Hevítő kövekre bukkantunk a gödörben és annak környékén."

A centrálisan elhelyezkedő (pecsenye)sütő gödör körül több főzőgödör helyezkedett el. Azt nem lehet tudni, hogy a térség korabeli lakosságának étrendjében milyen szerepet játszottak a tenger gyümölcsei, de a régészek számos kagylóhéjra bukkantak - némelyiken vágásnyomok látszanak, másokat vörös és fekete festékkel dekoráltak.

Felfedeztek rengeteg kőeszközt is - így késeket és fűrészeket, amelyek a mamuttetemek feldolgozására szolgáltak.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?