2009. június. 06. 09:24 MTI Utolsó frissítés: 2009. június. 06. 09:13 Tech

Már az Atlanti-óceán tőkehalait is kipusztulás fenyegeti

A kutatók már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a Balti-tengerből eltűnik a tőkehal; Észak-Európa gazdaságilag legfontosabb halának azonban lassan az Atlanti-óceánban is csak bottal lehet ütni a nyomát.

A ScienceDaily internetes portálon nemrégiben megjelent kutatás felborzolta a kedélyeket Izlandon. A szigetország ugyanis a gazdasági válságban erősebben függ a halászattól.

Januárban az időközben leváltott reykjaviki kormány a tőkehal fogási kvótáját 130 000-ről 160 000 tonnára emelte a mostani szezonra vonatkozóan. Habár az izlandi tengerkutató intézet túlzásnak tartja a kutatásban megfogalmazott figyelmeztetést, Jon Bjarnason halászati miniszter úgy nyilatkozott a RUV izlandi rádiónak, hogy megvizsgálja az ügyet.

A nyilvánosságra hozott felmérés szerint az Atlanti-óceán állományát elsősorban a tőkehalak sekély vízben történő lehalászása veszélyezteti. Bjarnason azt mondta: ha minisztériuma arra a következtetésre jut, hogy a felmerült tények megfelelnek a valóságnak, akkor az egész halászati kvótarendszert felül kell vizsgálni.

Svédország már korlátozta a tőkehal halászatát a Balti-tengerben. Tavaly októberben az EU is úgy döntött, hogy tizenöt százalékkal csökkenti a tőkehalkvótákat a Balti-tenger nyugati részén. A legtöbb érintett ország, többek közt Finnország, Lengyelország és a balti államok azonban nem kívánják túlzottan megnyirbálni kvótáikat.

Környezetvédelmi szakemberek azon a véleményen vannak, hogy teljesen meg kellene szüntetni a tőkehal halászatát a Balti-tengerben.
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?