2009. január. 30. 12:34 MTI Utolsó frissítés: 2009. január. 30. 13:06 Tech

A delfinek „kifilézik” a táplálékukat

Ausztrál kutatók megfigyelték, ahogy a delfinek szakácskodnak a tengerben, a tintahalat ugyanis nagyon precízen szabadítják meg tintájától és csontjától, hogy puha kalamárit kapjanak.

Egy palackorrú nőstény delfint írtak le, amely tintahal-áldozatát bonyolult lépések sorozatával készítette elő tápláléknak. "Ez annak jele, mennyire fejlett az agyuk" - mondta a Canberrra Times napilapnak Mark Norman, a kutatócsoport tagja.

A kutatók többször megfigyelték a jellegzetes forradást viselő nőstényt, amint a tintahalat tiszta, homokos részre tereli a tengerfenéken, majd pofájával leszorítja és egyetlen gyors döféssel megöli. Aztán az élettelen testet felemelve ütögeti, amíg fekete tintája kifolyik. A "kalamárivágás" zárásaként a delfin "kicsontozza" áldozatát - számoltak be a kutatók a PLoS One című tudományos portálon.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?