Tech techline.hu 2009. január. 20. 07:00

Internetezzen nyugodtan főzés közben

Hol van az előírva, hogy az ember ott álljon egy lábos fölött, ha a tojásnak...

Hol van az előírva, hogy az ember ott álljon egy lábos fölött, ha a tojásnak úgyis kell a tíz perc, a bablevesnek pedig akár több óra is, mire elkészül? Ezalatt az idő alatt számtalan hasznos dolgot csinálhatunk, az olvasástól a rendrakásig. És persze akár internetezhetünk is, mondjuk megnézhetünk néhány érdekes videót a YouTube-on, vagy átfuthatjuk a friss híreket a hvg.hu-n, esetleg elolvashatunk egy-két cikket a Techline.hu-n (van ám több ezer, lehet böngészni a rovatokban visszamenőleg). :)

Még van időnk végignézni egy rövid videót

Ezzel a számítógépes időtöltéssel csak egy baj van: hajlamos az ember belefeledkezni. Ennek eredménye azután a lábosból elpárolgott víz, az odaégett pörkölt, és még ki tudja, miféle finomságok láthatják kárát.
A Windows előtt ülők számára azonban van egy nagyon egyszerűen használható program, amely megoldja helyettünk az időmérést és a megfelelő pillanatban az ébresztőórákra jellemző csipogással és persze egy felugró ablakkal jelzi, hogy ideje elszakadnunk a számítógéptől és a főzésnek szentelni legalább egy kavarásnyi időt. Ha többször van szükség figyelmeztetésre, azt is megoldhatjuk vele.
A CookTimert a Google Code oldaláról tölthetjük le, telepíteni nem kell, csak bemásoljuk egy tetszőleges mappába, vagy akár a Windows Asztalára és elindítjuk. A 3, 5, 10, 15 perces visszaszámlálást egyetlen kattintással beállíthatjuk, de lehetőség van tetszőlegesen megadott idő mérésére is: akár órák múlva is figyelmeztet minket a program, hogy vagy keverünk, vagy rendelhetünk valamit egy étteremből.
A program rém egyszerűen használható, tényleg célszoftver, bár nemcsak a főzéskor eltelő időt figyelhetjük vele, hanem bármikor használhatjuk, amikor megadott időt szánunk valamire, de nem akarjuk közben az órát figyelni.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?