2008. augusztus. 22. 15:47 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. augusztus. 22. 15:36 Tech

Megtalálták a bőrrák szagát, hamarosan eltűnhet a biopszia?

Megint a természetet kell utánoznunk, mondják amerikai kutatók, akik arra figyeltek fel, hogy egyes kutyák képesek kiszagolni a melanómát, illetve egyes ráktípusokat az emberi szervezetben. Ha megtaláljuk a ráktípusok jellegzetes szagmintáit, elég lesz egy érzékelőt elhúzni a szervezet felett, hogy kimutathassuk a kifejlődő sejttenyészeteket.


Michelle Gallagher és George Preti a Pennsylvaniai Egyetem bőrgyógyászaival karöltve vizsgáltak tizenegy beteget, akiknek BCC-je, úgynevezett alapsejtes bőrrákja van. A betegeknek egy hétig szagminta nélküli szappant, sampont és ruhát adtak, hogy a kísérlet során teljes egészében kikerülhessék a külső forrásból érkező szag- és illatmintákat.

Ezek után szagelnyelő rostokat tartalmazó tölcsérrel vettek mintát fél órán át a páciensek bőréről, akiknek bőrét egy alkoholos oldattal is megmosták, hogy a bőrfelületen ülő vegyületeket is megvizsgálhassák. Az egészséges és rákos pácienseket összehasonlítva két olyan vegyszert találtak - az egyik magasabb, a másik alacsonyabb kocentrációban volt megtalálható a tumorok felett. A tudósok jelenleg a bőrrák további markereit keresik. Amikor ezek meglesznek, a jelenleg fejlesztés alatt lévő mesterséges orrokat be lehet programozni arra, hogy tumor- vagy rákjelző kémiai anyagokra riasszanak - ennek következtében el lehetne kerülni a biopsziákat és hosszas vizsgálatokat is.

Gallagher és Preti jelenleg olyan pácienseket keresnek, akiket melanómával diagnosztizáltak, szerintük ugyanis a mesterséges orrot alkalmazó gyorsérzékelés az életveszélyes és klinikailag nehezen diagnosztizálható betegség esetében több mint hatékonyan működhetne.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?