2008. július. 10. 11:25 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. július. 10. 11:42 Tech

Mégis volt víz a Holdon

Vízmolekulákat találtak a Brown University kutatói a NASA Apollo-küldetései során beszerzett kőmintákból, derül ki a Nature aktuális számában publikált tanulmányból. A konklúziók szerint víz már mélyen az objektum felszíne alatt is volt, ami teljesen megváltoztathatja az elképzeléseket arról, miképpen alakult ki a Hold.


Tengerek is lehettek rajta
© sxc.hu
A kőmintákat még három milliárd évvel ezelőtt szórták szét a Hold vulkánjai az objektum kialakulása környékén, amit egy Mars méretű aszteroida és a Föld összeütközése okozott. A mintákat 1969 és 1972 között gyűjtötték be, az iontömegspektrométeres vizsgálathoz szükséges anyagi háttér összegyűjtése három évet vett igénybe.

Különféle illékony anyagok, többek között fluor, klór, kén, szén-dioxid és víz nyomait találták meg a mintákban. A hidrogénmolekulák rádadásul a minták közepén voltak, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Hold még fiatal időszakában látott vizet, így az nem például egy aszteroidabecsapódásnak köszönhetően került az objektumra. A vizsgálatot végző Alberto Saal geológus szerint az illékony anyagok alapvető szerepet játszanak a bolygók kialakulásában azzal, hogy befolyásolják az olvadási mechanizmusokat, az alacsonyabb olvadási hőmérséklet pedig különböző kristályosodási folyamatokhoz vezethet.

Saal véleménye szerint amennyiben a Hold felszíne alatt ténylegesen víz található, azt örömmel hasznosítanák a jövő holdkolóniái, akik lélegezhető oxigént, illetve hidrogénüzemanyagot állíthatnának elő - egyelőre azonban nem ismert, hogy a bolygón mennyi víz és milyen koncentrációban található. A témával kapcsolatban több vizsgálati anyagot a Hold déli pólusát vizsgáló Lunar Reconaissance Orbiter, illetve a jövőre indítandó Lunar Crater Observation and Sensing Satellite ad majd.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?