2008. június. 24. 14:21 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. június. 24. 14:13 Tech

Újjáéled a globális hisztéria: kihalunk vagy felforrunk?

Csaknem pontosan húsz évvel azután, hogy Amerikát figyelmeztette a globális felmelegedés veszélyeire, a NASA egyik kiemelkedő kutatója, James Hansen hétfőn a Kongresszus előtt állította: drasztikus lépések hiányában a világnak gyakorlatilag vége.


Nem teszünk semmit a környezetünkért, a szén-dioxid kibocsátás mértéke továbbra is jóval a biztonságos szint felett van (jelenleg 385ppm-nél tartunk a biztonságosnak ítélt, 1988-ban mért 350ppm helyett), a fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó cégek vezetőit a természet és az emberiség által elkövetett bűntettekért kéne bíróság elé állítani, állította a Kongresszus előtt James Hansen. Hozzátette, ha a szén-dioxid emissziót nem tudjuk csökkenteni, pár évtizeden belül összeomlik az ökoszisztéma, riasztóan magasra emelkednek a tengerszintek, valamint az állat- és növényfajok tömeges kihalásával kell szembenéznünk.

A Goddard Űrtudományi Intézet kutatója szerint az üvegházgázokat okozó fő emberi ok a fosszilis tüzelőanyagok égetése, így első körben ezt kell megoldani - szerinte 2025-ig meg kell szüntetni Amerikában az összes széntüzelésű erőművet, a világ többi részén pedig 2030-ig kell ezt megoldani, demonstrációként pedig akár hajlandó a brit szénerőművekhez láncolni magát, hasonlóan a globális felmelegedés ellen harcoló tüntetőkhöz.

A NOAA nemzetközi éghajlati adminisztrációs szerv szerint 1988 júniusában, Hansen első nagy felszólalása idején a világ legnagyobb melegrekodja volt, az azóta eltelt húsz évben tizennégyszer volt annál melegebb év. A tudós erre rámutatva is hangsúlyozza: a számítógépes éghajlatszimulációk azt mutatják, az üvegházhatás már annyira előrehaladott állapotban van, hogy egyre nagyobb és reálisabb esélye van a súlyos nyári hőhullámoknak.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?