2007. augusztus. 28. 13:01 MTI Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 28. 13:11 Tech

Megfejtették a szőlő genomját

Olasz és francia tudósok megfejtették a szőlő genetikai kódját, így a szőlő az első olyan gyümölcsöt adó növény, amelynek a DNS-lánca ismertté vált.

A kutatók különleges jelenségre bukkantak, ugyanis az a gén, amely az emberi egészség számára fontos resveratrol nevű molekulát állítja elő, a láncban többször is megjelenik. A természetes növényi immunanyag resveratrolról már korábban kiderült, hogy rákellenes hatású, véd a szívbetegség, a szívinfarktus ellen, és kedvező irányba befolyásolja az élettartamot. A láncban egyébként azok a gének is többszörösen előfordulnak, amelyek a jellegzetes borízekért felelősek.

A tudósok azt remélik, hogy képesek lesznek a borok különböző ízváltozatait a gének szintjén megkülönböztetni. A francia-olasz konzorcium, amelyet a szőlő genomjának kutatására alakítottak, a vitis vinifera DNS láncát elemezte egy pinot noir változatból. "A szőlőt azért választottuk, mert az emberiség kulturális örökségében igen fontos helyet tölt be, egészen a korai kőkorszaktól kezdve" - írta Olivier Jaillon és Patrick Wincker az Evry egyetem két munkatársa a Nature című tudományos lapban.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?