2005. október. 05. 13:51 MTI Utolsó frissítés: 2005. október. 05. 13:55 Tech

Az őskrumpli egyes-egyedül Peruban termett

A vita eldőlt, egyes-egyedül Peru a burgonya őshazája – jelentette amerikai kutatók legfrissebb eredményére hivatkozva a perui La Republica című lap.

Az amerikai Wisconsin Egyetem kutatócsoportja nemrég 261 vadon termő és 98 "háziasított" térségbeli krumplifajta DNS-ének összehasonlító elemzése után mondta ki a verdiktet: a mai krumpli "bölcsője" Peruban van, nem különböző országokból származik.

"Az eredmény világos. A többnemzetiségű ősburgonyával kapcsolatos hipotézisekkel szemben egyértelműen kiderült, hogy a növényt először Peru déli részének nagy területein nemesítették és termesztették" – idézte az újság a kutatócsoport vezetőjét.

Régészeti leletek szerint Dél-Amerikában több, mint hétezer évvel ezelőtt már fogyasztották az étkezési burgonyát, ami – a spanyol hódítók által összerabolt arany, ezüst és drágakő szerény útitársaként – a XVI. század második felében került Nyugat-Európába, majd jutott később kalandos utakon Magyarországra. Itt a XVIII. század vége felé elindult a honi karrierje.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?