2011. június. 16. 12:55 hvg.hu Utolsó frissítés: 2011. június. 16. 12:54 Természet

A fát is kivágták a sasfióka-tolvajok

Kézifűrésszel vágott ki egy fát három elkövető, hogy így lophassák el a fent fészkelő sas fiókáit, de eladni nem tudták őket.

Mernye határában a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei olyan, kézifűrésszel kivágott fát találtak, melyen korábban rétisas fészkelt. A fa törzsét másfél méter magasan vágták el, feltehetően egyedül azzal a szándékkal, hogy a fán lévő fészekből a fiókákat eltulajdonítsák. A szakemberek értesítették a rendőrséget, akik egynapos nyomozás után találták meg a három feltételezett somogygesztesi elkövetőt, akik otthonukban tartották az ellopott sasfiókákat és három ölyvet, melyeket tyúkokkal etettek.

A madarakat értékesíteni nem tudták, táplálékuk elfogyott, így hármat szabadon engedtek, egy madár azonban elpusztult. A rendőrség az elkövetők ellen természetkárosítás miatt indított büntetőeljárást.

Nemrég hasonló eset történt: egy pesti állatvédő aktivistának ajánlottak megvételre parlagi sas fiókákat, aki végül 300 ezer forintért vett meg három madarat. A fészkükből elrabolt fiókákat Hatvan határában fészkelő parlagi sas párokhoz telepítettek. Horváth Márton, az Magyar madártani Egyesület fajvédelmi csoportvezetője akkor elmondta, hogy a parlagi sas fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke egymillió forint, s a fészekrablásért akár több éves börtönbüntetés is kiszabható. Magyarországon mintegy százhúsz fészkelő párt tartanak nyilván, ami az Európai Unió parlagi sas állományának 60 százaléka.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?